Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht maca

Maca

Maca, Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum, Peruviaanse ginseng, Peruaanse ginseng

Geneeskracht van maca

De wortel van maca wordt geoogst na 7 à 9 maand en wordt zongedroogd (kan jaren bewaard worden).

Maca is een adaptogene plant dat rijk is aan vitamines, mineralen, glucosinolaten en fytosterolen. Adaptogenen spelen in op de behoefte van het lichaam.

De macawortel bestaat in verschillende kleuren: lichtbruin, rood en zwart, waarvan de zwarte de meeste werkzame stoffen bezit.

Maca wordt binnen de traditionele geneeskunde bij zowel mannen als vrouwen gebruikt voor de behandeling van geslachts- en hormoongerelateerde aandoeningen.

Maca is een plant die groeit in centraal Peru op de hoogvlaktes van het Andesgebergte. Het wordt in dit gebied al minstens 3000 jaar als groentegewas geteeld.

De macawortel heeft een aangename, kruidige, boterzoete smaak en kent verschillende culinaire toepassingen. Maca wordt gebakken of geroosterd gegeten, bereid als soep en gebruikt voor het maken van een gefermenteerde drank (maca chicha).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van maca

Maca bevat zelf geen oestrogenen of andere hormonen en daarom een veilig alternatief voor hormoonvervangingstherapie. De aanwezige plantensterolen hebben een stimulerende werking op de hypothalamus, hypofyse, bijnieren en eierstokken (ovaria). Maca brengt de bijnieren in balans en zorgt ervoor dat de gemoedstoestand verbetert. Maca zorgt voor een betere opname van hormonen in onze cellen, zodat ze effectiever zijn. Maca helpt en ondersteunt bij het aanmaken van de meeste hormonen in de bijnieren.

Maca kan een gunstig effect hebben op de botdichtheid. Onderzoeken hebben uitgewezen dat een extract van maca effectief is ter preventie van botontkalking als de oestrogeen aanmaak wegvalt. Een lage oestrogeenspiegel bij vrouwen na de menopauze is een oorzaak van osteoporose.

Maca kan het seksuele functioneren bij mannen en vrouwen verbeteren en verhoogt de geslachtsdrift. Maca bevat een relatief hoge concentratie aminozuren zoals L-tyrosine en L-fenylalanine, voorlopers van neurotransmitters, die mede het seksuele functioneren bepalen. Verder bevat maca de aminozuur L-arginine dat een rol speelt bij de vorming van stikstofoxide, wat impotentie bij mannen kan tegengaan. Het wordt niet uitgesloten dat de inhoudstoffen macamides en macaenes uit maca ook invloed uitoefenen op de seksualiteit, maar is nog niet wetenschappelijk bewezen.

Maca is een adaptogene plant (adaptogenen spelen in op de behoefte van het lichaam). Maca stimuleert de lichaamseigen aanmaak van oestrogenen. Maca zelf bevat geen fyto-oestrogenen en daarom een veilig alternatief. Vanwege de adaptogene eigenschappen en regulerende functie van maca op de hormoonklieren is het een belangrijke kandidaat voor de holistische behandeling van peri- en postmenopauzale klachten.

Maca lijkt een normaliserende werking te hebben op de hormonale disbalans. Op grond van traditioneel gebruik en het voorschrijven van maca door deskundigen gespecialiseerd in complementaire geneeskunde, is gebleken dat maca de symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) zoals krampen, opgeblazen gevoel, hoofdpijn en andere klachten kan verlichten.
Maca is een knolgewas dat hoog in de Andes groeit en vol essentiële voedingsstoffen zit. De maca is een kruisbloemige en is de enige eetbare plant die onder extreme weersomstandigheden en op een hoogte tussen de 3000 en 4000 meter kan overleven. De wortels van de plant zijn daardoor zeer voedzaam. Maca kan ingezet worden bij peri- en postmenopauzale klachten, premenstrueel syndroom (PMS), libido- en potentiestoornissen, vruchtbaarheidsproblemen, verstoorde hormonale huishouding, botontkalking (osteoporose) en prostaatvergroting.

Waarvoor kan maca gebruikt worden

Dosering van maca

  • De aanbevolen dosering is 1500 tot 3000 mg fijngemalen macaknol per dag.
  • Als extract kan met een (veel) lagere dosering (enkele honderden milligrammen) worden volstaan, afhankelijk van de mate van concentratie van het extract.
  • Voor een stabiel therapeutisch effect is het raadzaam voor een gestandaardiseerd extract te kiezen, bij voorkeur gestandaardiseerd op betasitosterol of andere sterolen.
Maca bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen maca

  • Niet geven bij verhoogde PSA-waarden bij de man, niet geven bij prostaataandoeningen.
  • Niet geven aan zwangere en zogende vrouwen.
  • Niet geven bij nierinsufficiëntie.
  • Niet geven bij hormoongerelateerde (voornamelijk: oestrogeenafhankelijke kankers).

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit