Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht saw palmetto

Saw palmetto, Serenoa repens, sabal serrulata, zegepalm, dwergpalm, zaagpalmetto
Serenoa repens, sabal serrulata, saw palmetto, zegepalm, dwergpalm, zaagpalmetto

Geneeskracht van saw palmetto

De rijpe bessen van zaagpalm (saw palmetto) bevat de werkzame vetzuren: beta sitosterolen en stigmasterol.

Beta sitosterol vermindert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), zo kan testosteron in het lichaam vrij circuleren. Tevens heeft beta sitosterol een anti-oestrogeen werking. Beta sitosterol verhoogt niet alleen de testosteronspiegel maar vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten, is gunstig voor de prostaat, ondersteunt een gezond cholesterolgehalte en in sommige gevallen kan het haaruitval voorkomen.

Stigmasterol heeft cholesterolverlagende eigenschappen.

De belangrijkste factor van saw palmetto is de productie vertragen van het enzym 5-alpha-reductase. Dit enzym zet het mannelijke hormoon testosteron om in dihydrotestosteron (DHT), een geslachtshormoon en androgeen hormoon. DHT zorgt voor de aanmaak van spiermassa, groei van lichaamsbeharing en spermaproductie bij de man. Overactiviteit van het enzym 5-alpha-reductase kan mogelijk zorgen voor plasproblemen (vaker en moeilijker plassen), haaruitval en een verminderd libido.

Er is aangetoond dat saw palmetto-extract werkzaam is bij stoornissen aan de prostaat, het laat niet de totale grootte van de prostaat krimpen maar laat de binnenkant van de prostaat krimpen die druk uitoefent op de kanalen die de urine vervoeren. Saw palmetto werkt effectief om de symptomen te verminderen bij een vergrote prostaat en wordt gebruikt voor de behandeling van prostaatontstekingen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van saw palmetto

Saw palmetto kan de symptomen van een goedaardige prostaatvergroting verminderen, waaronder frequent urineren, pijnlijk urineren, plotselinge drang om te urineren en onvermogen om te plassen. Vermindert de drang om 's nachts te plassen (incontinentie), verhoogt de urinestroom en het gemakkelijker legen van de volledige blaas.
De rijpe zaden van saw palmetto bevatten een grote verscheidenheid aan werkzame bestanddelen zoals vetzuren en phytosterolen. Om effectief te werken is het belangrijk dat saw palmetto-preparaten minimaal 85% vetzuren en phytosterolen bevatten.

Waarvoor kan saw palmetto gebruikt worden

Dosering van saw palmetto

  • Goedaardige prostaatvergroting (BPH): 160 mg 2 x daags of 320 mg 1 x daags.
Saw palmetto bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van saw palmetto

  • Gebruik van saw palmetto extracten bij bestaande hormoontherapie kan deze therapie beïnvloeden.
  • Soms kunnen lichte maagdarmklachten voorkomen, meestal verdwijnt deze klacht, als saw palmetto extract tijdens de maaltijd wordt ingenomen.
  • Voor een optimaal resultaat dient men saw palmetto extracten minimaal 3 maanden te gebruiken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit