Doorgaan naar hoofdcontent

Suikervervanger stevia

Stevia rebaudiana, honingkruid, zoet gras, stepa
Stevia rebaudiana, honingkruid, zoet gras, stepa

Stevia het alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen

Stevia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een kruidachtig plantje waarvan de bladeren een zeer zoete smaak hebben. Stevioside (rebaudioside) is een bestanddeel uit de bladeren stevia, dat 300 x zoeter is dan suiker.

Stevia is een onschadelijke plant met tal van voordelen voor de gezondheid, het bevat bijna geen calorieën en tast de tanden niet aan zoals suiker.

Stevia is te gebruiken in alle dranken, gerechten ter vervanging van suiker en zoetstoffen zoals bijvoorbeeld aspartaam.

De smaak van stevia is niet hetzelfde als dat van suiker, naargelang de plantensoort en de kweekomstandigheden kan het gehalte aan rebaudioside veranderen. Hoe meer rebaudioside, hoe meer het als suiker smaakt. Maar ook stevioside went, zoals aspartaam ook verschilt van suiker.

Aspartaam is al lang op de markt en zit in een hele resem light-producten. Vele mensen lopen met een doosje aspartaamtabletjes rond om hun koffie te zoeten en vinden dat blijkbaar voldoende als suikervervanger. Aspartaam smaakt niet echt als suiker en er zijn ook veel neveneffecten beschreven bij gebruik van hoge dosissen. Als je op een warme dag een aantal light-frisdranken drinkt en ook nog light-gerechten eet, overschrijdt je misschien zonder het te weten de toegelaten drempel.

Van stevioside moet je al enorme hoeveelheden gebruiken voor het toxisch wordt. In vergelijking met suiker heeft stevia bijna geen negatieve eigenschappen, de voordelen van stevioside als voedingssupplement ter vervanging van suiker zijn groot. Het is stabiel, wat wil zeggen dat de chemische structuur ook bij hoge temperaturen niet verandert. Suiker doet dat wel: het karameliseert als je het bakt en dat maakt verschillende kankerverwekkende stoffen aan. Karamelisatie is een veelgebruikt proces in de voedingsindustrie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van stevia

Als calorievrij zoetmiddel dat de bloedsuikerspiegel niet verhoogt.

Veilig middel en natuurlijk alternatief voor de synthetische suikersurrogaten (aspartaam, acesulfaam K, saccharine,...). Niet alleen omdat stevia onschadelijk is, het is ook hittestabiel tot 200° in tegenstelling tot bepaalde synthetische zoetmakers en kan gebruikt worden bij het koken, het heeft geen bittere nasmaak.

Geschikt voor diabetici, insulineresistentie, metabool syndroom (syndroom x), diabetes type 2 (ouderdomsdiabetes), fenylketonurie patiënten (een stofwisselingsziekte waarbij patiënten zelfs geen aspartaam mogen nuttigen), mensen met overgewicht.
Stevia is een plant waarbij ofwel het bladextract ofwel geïsoleerde steviosiden (de zoete inhoudsstof van stevia) worden gebruikt voor het zoeten van gerechten en dranken. In tegenstelling tot andere zoetstoffen is stevia een natuurlijk product. Stevia is een ideaal en onschadelijk vervangmiddel voor suiker, om de nadelige gevolgen van suiker te voorkomen.

Waarvoor kan stevia gebruikt worden

  • Allergieën
  • Cariës
  • Chronische vermoeidheid
  • Diabetes
  • Hart- en vaatziekten
  • Hoge cholesterol
  • Hyperactiviteit (ADHD)
  • Hypoglycemie
  • Osteoporose
  • Ouderdomsdiabetes
  • Overgewicht
  • Verminderde weerstand

Dosering van stevia

  • Naar smaak
Stevia bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van stevia

  • Stevioside en rebaudioside zijn veilig bij doses tot 1500 mg per dag.
  • Stevia of stevioside kan een opgeblazen gevoel of misselijkheid geven.
  • Duizeligheid, spierpijn en gevoelloosheid zijn ook gemeld als bijwerkingen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit