Doorgaan naar hoofdcontent

Tandbederf natuurlijk behandelen

Cariës, gaatjes, tandbederf, tandpijn kiespijn, rotte tand, tandvleesontsteking

Acerola

Acerola (West-Indische kers) kan als mondspoeling helpen om het ontstaan van infecties in de mond te voorkomen, tandbederf te bestrijden en het tandvlees te beschermen.

Fluoride

Wanneer fluoride (fluor) wordt toegevoegd aan drinkwater of wordt gebruikt in tandpasta's, mondspoelingen en andere tandheelkundige producten kan het tandbederf voorkomen.

Orale probiotica

Orale probiotica (vooral lactobacillen) kunnen door verschillende mechanismen de mondgezondheid verbeteren en daarbij de kans op ontstekingen van het tandvlees fel terugdringen. Bacteriën die cariës veroorzaken bevinden zich in het speeksel, deze bacteriën maken als afvalstoffen zuren aan die uitgescheiden worden door bepaalde bacteriën, omgezet vanuit suikers. Deze zuren lossen het tandglazuur op en verzwakken het tandglazuur. Bacteriën in de mond (ontstekingen van tandvlees en tandkas) kunnen aan de basis liggen van ontstekingen elders in het lichaam en kan beschouwd worden als een risicofactor in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten zoals een beroerte, slagaderverkalking.

Vitamine D

Vitamine D vermindert het risico op tandbederf aanzienlijk, wanneer de vitamine D-concentratie in het lichaam optimaal is. In gebieden met een lagere UV-stralingsintensiteit treedt tandbederf duidelijk vaker op dan in gebieden met een hogere UV-straling. UV-straling stimuleert de aanmaak van vitamine D en vitamine D is op zijn beurt de motor voor de opbouw van antibacteriële peptiden die het ontstaan van tandbederf voorkomen.

Wat is tandbederf
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Orale probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit