Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn slaapproblemen

Slaapproblemen, slaapstoornissen, slapeloosheid
In een gejaagde wereld vol drukte en stress zou een gezonde slaap een herstellend tegengif moeten vormen, waarbij de geest kan uitrusten en het lichaam zich kan voorbereiden op de nieuwe dag. Maar toch lijden steeds meer en meer mensen aan slaapstoornissen, rusteloosheid en onrustig dromen.

De hoeveelheid slaap is voor iedereen anders en de behoefte verandert voortdurend. Baby's en sommige tieners kunnen wel 18 uur per etmaal slapen, terwijl ouderen vaak maar 5 of 6 uur slaap nodig hebben.

Stikstofoxide (NOx) is een natuurlijk voorkomend gas in het lichaam dat de bloedsomloop bevordert, inclusief het vasculaire (bloedvatenstelsel) circulatie. Voldoende groenten en fruit in combinatie met voldoende beweging zorgen voor een verhoogd stikstofoxideniveau. In het bijzonder na de leeftijd van 30 - 35 jaar wanneer de natuurlijke stikstofniveaus beginnen te dalen. Een verlaagde stikstofoxideniveau kan aanleiding geven tot een verminderde en/of slechtere slaappatroon.

Het natuurlijke slaappatroon kan om verschillende redenen worden verstoord. Lawaai, pijn, cafeïne, verstoring van de routine, een vreemde omgeving en piekeren zijn factoren die slapeloosheid in de hand kunnen werken. Het aantal uren dat men wakker ligt, lijkt meestal veel groter dan in werkelijkheid het geval is.

Teveel slapen en steeds moe zijn, is even vervelend als niet kunnen slapen. Deze symptomen kunnen wijzen op een oppervlakkige slaap. Nachtmerries en onrustig dromen, iedereen mens heeft daar weleens last van, die meestal wijzen op angst. Als dit aanhoudend het geval is, zullen eerst de onderliggende oorzaken moeten worden aangepakt voordat men weer rustig kan slapen.

Een nachtmerrie kan kinderen zo bang maken, dat ze niet durven te gaan slapen. Anderen schrikken 's nachts wakker, zijn erg angstig, schreeuwen of spreken wartaal of hebben een starende blik in de ogen. De beste benadering is kalm blijven en troosten. Bespreek de volgende dag de angst van het kind en stel het kind gerust. Bij kinderen wordt een onrustige slaap vaak veroorzaakt door problemen thuis of op school. Rusteloosheid, woelen en draaien veroorzaakt veel slapeloze nachten. Er zijn diverse oorzaken, zoals een ziekte, een ongeriefelijk bed tot een onaangename kamertemperatuur.

Soorten slapeloosheid

Acute slapeloosheid

  • Wordt gekenmerkt als een korte periode van een slaapstoornis en verdwijnt meestal vanzelf. Dit type slapeloosheid kan worden veroorzaakt door een stressvolle of traumatische gebeurtenis.

Chronische slapeloosheid

  • Duurt langer, ten minste 3 nachten per week die maanden of langer kunnen aanhouden.
L-theanine is een in wateroplosbaar aminozuur en één van de belangrijkste actieve ingrediënten van groene thee. L-theanine dringt zonder problemen door de bloed-hersenbarrière en veroorzaakt in de hersenen een rustgevend gevoel, een vergelijkbaar effect verkregen door een massage of meditatie en zorgt voor ontspanning, dit is meetbaar doordat het aantal alfa-golven in de hersenen toenemen. Voor het slapen ingenomen (1 uur voor en na eten innemen) kan L-theanine de slaapkwaliteit enorm verbeteren.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Slaapproblemen natuurlijk behandelen
L-theanine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit