Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht BCAA's

BCAA’s (Branched Chain Amino Acids)

Geneeskracht van BCAA's

BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) ofwel vertakte keten aminozuren, bestaan uit 3 aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Een vertakte keten heeft een vertakking in de zijketen van het molecuul, waardoor het gemakkelijk door het lichaam is te gebruiken.

BCAA's worden soms ingenomen in de vorm van wei-eiwitten. Wei-eiwitisolaat en caseïne hebben namelijk de hoogste leucine-concentraties. Echter, in wei-eiwitten zijn ook andere aminozuren aanwezig die competitie kunnen aangaan bij de absorptie. Het is daarom vaak beter om een BCAA-preparaat te nemen. Bovendien moet ook voorzien worden in het voor de spieren zo belangrijke spoorelement zink, dat nauwelijks in melkeiwit aanwezig is. Ook andere vitaminen en mineraalstoffen zijn voor de aminozuurstofwisseling belangrijk.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van BCAA's

BCAA's verminderen anorexie-anorexia en verbeteren het hongergevoel bij oudere en ondervoede mensen, doordat BCAA's foutieve boodschapoverdracht voorkomen in de hersencellen.

Acuut leverfalen gaat gepaard met lage niveaus van BCAA’s en hoge spiegels van aromatische aminozuren en methionine in de bloedcirculatie. Deze veranderingen in aminozuurstofwisseling spelen een belangrijke rol in de pathogenese van veel complicaties van levercirrose. Bij een overbelaste lever ziet men vaak een verschuiving van de aminozuren in het bloed ten voordele van tyrosine en tryptofaan en ten nadele van BCAA’s. Met als mogelijk gevolg dat de hersenen te hoge hoeveelheden aromatische aminozuren kunnen gaan bevatten. Dit overschot kan worden omgezet in zogenaamde fake hormonen, stoffen die verantwoordelijk kunnen zijn voor ernstige psychologische problematiek en zelfs psychiatrische aandoeningen zoals zelfbeeldstoornissen en schizofrenie. Dit laatste ziektebeeld blijkt dan ook één van de ernstige gevolgen te zijn bij mensen die lijden aan levercirrose en hepato-encefalopathie (de lever is niet langer in staat gifstoffen uit het bloed te verwijderen met als gevolg dat deze gifstoffen de hersenen binnendringen. Dit wordt veelal veroorzaakt door een cirrose).

Duursporters zetten BCAA’s in om enerzijds de afbraak van spierweefsel voor energieproductie tegen te gaan. Verder wordt door vermindering van BCAA meer tryptofaan in de hersenen opgenomen wat via serotoninesynthese vermoeidheid veroorzaakt, BCAA suppletie gaat dit tegen.
BCAA's hebben een anabole werking op de spierstofwisseling, omdat de snelheid van proteïnensynthese wordt verhoogd en de snelheid van proteïnen-afbraak wordt geremd. BCAA's bevorderen de ontwikkeling van de spierdoorsnede en spiermassa. Na een krachttraining kan de inname van enkele grammen BCAA de stofwisseling in de spiercelkernen (RNA-polymerase = ribonucleïnezuur) positief beïnvloeden, dat resulteert in een grotere spierdoorsnede en hoeveelheid samentrekkende proteïnen, waardoor ook de kracht toeneemt.

Waarvoor kunnen BCAA's gebruikt worden

Dosering van BCAA's

  • De vertakte keten aminozuren worden gemakkelijk opgenomen en gaan competitie aan met andere aminozuren bij de absorptie. Daarom moeten BCAA-aminozuren tenminste een half uur voor de maaltijd worden ingenomen.
  • Voor sporters zijn de belangrijkste doses die van vlak voor en vlak na de training. Doseringen variëren meestal tussen 3000 en 5000 mg per dag.
  • Tijdens extreem zware trainingen, wedstrijden of in de spieropbouwfase, kan afhankelijk van de intensiteit van de inspanning, ieder half uur een dosis van 3-5 gram worden ingenomen. Een soortgelijke aanbeveling geldt als beschadigde musculatuur bij het helingsproces moet worden ondersteund.
  • Voor sommigen kan het raadzaam zijn de BCAA’s direct voor het inslapen in te nemen, aangezien in de nacht het gevaar van spierafbraak het grootst is. Bovendien is in het begin van de nacht de natuurlijke afgifte van groeihormoon het grootst, wat de proteïnesynthese kan ondersteunen.
  • Aan mensen met inslaap- of doorslaapstoornissen wordt echter afgeraden hogere doses BCAA’s vlak voor het slapen gaan in te nemen. Vanwege het serotonineverlagend effect kunnen deze de slaapproblemen versterken.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van BCAA's

  • BCAA’s worden soms ingenomen in de vorm van wei-eiwitten. Weieiwitisolaat en caseïne hebben namelijk de hoogste leucineconcentraties. Echter, in wei-eiwitten zijn ook andere aminozuren aanwezig die competitie kunnen aangaan bij de absorptie. Het is daarom vaak beter om een BCAA-preparaat te nemen.
  • Bovendien moet ook voorzien worden in het voor de spieren zo belangrijke spoorelement zink, dat nauwelijks in melkeiwit aanwezig is. Ook andere vitaminen en mineraalstoffen zijn voor de aminozuurstofwisseling belangrijk.
  • Het gebruik van een goed multi-vitaminen naast BCAA’s wordt dan ook aangeraden.
BCAA’s (Branched Chain Amino Acids) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van BCAA's

  • Mogelijke bijwerkingen van suppletie met BCAA's zijn misselijkheid, braken, diarree, opgeblazen gevoel in de maag, vermoeidheid en verlies van coördinatie. In zeldzame gevallen kunnen aminozuren met vertakte ketens leiden tot hoge bloeddruk, hoofdpijn of het bleken van de huid.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit