Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine k

Vitamine K2 (menaquinon-7)

Geneeskracht van vitamine K

Vitamine K is een essentiële vitamine die het lichaam nodig heeft voor de bloedstolling, botopbouw, is betrokken bij de aanmaak van eiwitten en het onderhoud van de bloedvaten. Zonder vitamine K zou ons bloed niet stollen.

De Westerse voeding bestaat voor 90% uit het slecht opneembare K1 en 10% uit K2 dat uitstekend wordt opgenomen.

Menaquinon-7 (MK-7) heeft een hogere biologische beschikbaarheid en wordt geproduceerd door fermentatie. MK-7 is de meest effectieve vorm van vitamine K, om de vitamine K-status in het lichaam te optimaliseren. Vitamine K3 (menadion) is een synthetische vitamine K.

Vitamine K wordt toegepast bij bloedstollingsproblemen, osteoporose en atherosclerose. Vitamine K zorgt voor een goede conditie van de vaatwanden, immuunsysteem en is belangrijk voor sterke tanden, botten en kraakbeen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine K

Vitamine K doet de genexpressie van de matrix Gla proteïne (MGP) toenemen. Dit is een eiwit, met een sterke affiniteit voor calciumionen en verhoogt de concentratie van actief osteocalcine, een boteiwit dat een belangrijke rol speelt bij de vorming en instandhouding van gezond en goed gemineraliseerd botweefsel. Bij gebrek aan vitamine K blijft osteocalcine inactief. Vitamine K gaat slagaderverkalking tegen, stimuleert de botopbouw en verkleint de kans op etalagebenen.

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij cognitieve processen (verstandelijk vermogen) in relatie tot veroudering. Vanwege het gunstig effect op de bloedsomloop en bothuishouding is vitamine K uitermate geschikt voor de ouder wordende mens.

Vitamine K beschermt bij hoge inname tegen staar, mogelijk komt dit doordat vitamine K ontstekingsremmende en antioxidatieve eigenschappen heeft.

Bij de ziekte van Parkinson is het transport van elektronen verstoord. Mitochondriën zijn hierdoor onvoldoende in staat energie te genereren voor de cellen met als gevolg dat cellen in bepaalde hersengebieden afsterven en communicatie tussen neuronen wordt verstoord. Dit komt tot uiting in tremoren, stijfheid en akinesie (bewegingsarmoede). Vitamine K speelt een rol in de energieproductie van mitochondriën.
Vitamine K2 (menaquinon-7) is nodig voor het behoud van sterke botten en gewrichten, het reguleert de aanmaak van calcium door het activeren van een specifiek eiwit dat verantwoordelijk is voor de optimalisering van de verbinding van calcium aan de botstructuur en activeert een eiwit dat de neerslag van calcium in de bloedvaten voorkomt, waardoor het hart- en vaatstelsel gezond blijft. Menaquinon-7 (MK7) wordt gewonnen uit natto, van alle menaquinones die vitamine K2 vormen, is dit de fractie met de hoogste activiteit en de grootste biologische beschikbaarheid. Natto is een traditioneel Japans gerecht op basis van gefermenteerde sojabonen, de belangrijkste bron van vitamine K2.

Waarvoor kan vitamine K gebruikt worden

Dosering van vitamine K

Kinderen

  • 35 mcg per dag

Volwassenen en adolescenten

  • 75 mcg per dag

Welke voedingsstoffen versterken de werking van vitamine K

  • Vitamine D versterkt de effecten van vitamine K tegen onder meer osteoporose en arteriosclerose
Vitamine K2 (MK-7) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van vitamine K

  • Mensen die bloedverdunners gebruiken, nemen het best vitamine K supplementen onder medische supervisie.
  • Een te hoge inname van vitamine K tijdens de zwangerschap (met name het synthetische K3) vergroot de kans op geelzucht bij de pasgeborene en dient vermeden te worden. Inname van vitamine K tijdens het geven van borstvoeding is veilig.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit