Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-lysine

L-lysine

Geneeskracht van L-lysine

L-lysine is een essentieel aminozuur en kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. L-lysine moet daarom in voldoende mate in de voeding aanwezig te zijn. L-lysine komt voor in vlees, vis, zuivel, eieren, sommige planten zoals soja en peulvruchten.

L-lysine is geconcentreerd aanwezig in spierweefsel (bevordert de opbouw van spieren), verbetert de calciumopname en verlaagt de calciumuitscheiding, bevordert de botaanmaak de vorming van collageen en is belangrijk voor de vruchtbaarheid.

L-Lysine helpt tegen herpes-infecties, bijvoorbeeld koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De inname van l-arginine moet wel beperkt worden, omdat l-arginine de groei van herpesculturen juist stimuleert. Dit komt omdat L-arginine chemisch bijna identiek is aan L-lysine en de virale replicatie juist stimuleert.

Samen met L-methionine is L-lysine onderdeel bij de vorming van L-carnitine, dat zorgt voor de beschikbaarheid van energie in de spieren.

Lysine wordt gebruikt voor de eiwitsynthese en is onder meer van belang voor de synthese van enzymen, hormonen en antilichamen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-lysine

L-lysine werkt tegen infecties veroorzaakt door virussen, voornamelijk het herpes-virus. Dat koortslip, gordelroos en aften kan veroorzaken. Bij genitale herpes werkt l-lysine minder goed. L-lysine werkt ondersteunend bij huidklachten die samengaan met herpes-infecties.

L-lysine bevordert de calciumopname vanuit het maagdarmkanaal, is goed voor de botaanmaak, is van belang voor de aanmaak van collageen en daarmee voor de sterkte van pezen, banden, bloedvaten, huid en andere weefsels.
L-lysine vervult vele functies in het lichaam, maar de meest in het oog springende werking van L-lysine is de werking tegen herpes-infecties.

Waarvoor kan L-lysine gebruikt worden

Dosering van L-lysine

  • Tijdens een virusinfectie is een effectieve dosering 1500 mg/dag, een half uur voor de maaltijd met water innemen.
  • Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, volstaat een dagdosering van 500 mg.
  • Tevens dient de voeding arginine-arm en lysine-rijk te zijn.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van L-lysine

  • Arginine-rijke voedingsmiddelen dienen vermeden te worden zoals: chocolade, carob, volle granen, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien, champignons.
  • Voedingsmiddelen die wel mogen zijn: vis, kip, rundsvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren, bonen, gierst, avocado, biergist, taugé, de meeste groenten.
  • Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Het wordt aanbevolen een lysine supplement samen met vitamine C en bioflavonoïden te gebruiken.
L-lysine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen L-lysine

  • In de aangegeven doseringen zijn er geen gevaren verbonden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit