Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht caprylzuur

Caprylzuur, octaanzuur

Geneeskracht van caprylzuur

Caprylzuur (octaanzuur) is een verzadigd vetzuur met 8 koolstofatomen en behoort daarmee tot de middellangeketenvetzuren. Caprylzuur hoort samen met caprinezuur en laurinezuur tot de 3 primaire vetzuren die in kokosolie, koemelk en moedermelk voorkomen.

Caprylzuur is geen probioticum, maar het helpt wel de gezondheid van de darmen en het interne probiotische milieu te ondersteunen en kan de opname van vitamines, mineralen en eiwitten verbeteren.

Caprylzuur heef antibacteriële, antivirale, schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt toegepast als preventief middel tegen urineweginfecties, blaasinfecties, candida-infecties, seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), orale infecties zoals tandvleesontsteking en spijsverteringsproblemen.

Candida, Aspergillus en Pneumocystisen Cryptococcus zijn de voornaamste ziekteverwekkende schimmels die het lichaam kunnen binnendringen. Deze schimmels veroorzaken een infectie als de kans zich voordoet, meestal bij een verzwakt immuunsysteem.

Caprylzuur wordt het meest toegepast om woekering van gistachtige schimmels te voorkomen en helpt bij de behandeling van candida albicans (een gistachtige schimmel) dat voorkomt in de huid, mond, darmen en vagina. Door verschillende factoren kan de gist draden gaan vormen. Vanaf dat moment spreken we niet langer van een gist maar van een schimmel. Een candida-infectie kan gepaard gaan met verschillende klachten. Vooral wanneer de candida door de beschermende slijmlaag in de darmen breekt en in de bloedbaan terecht komt, kan dit vele vervelende problemen veroorzaken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van caprylzuur

Caprylzuur werkt als een natuurlijk gistbestrijdingsmiddel en kan doordringen in de celmembranen van candida-gistcellen en ervoor zorgen dat ze afsterven, waardoor het spijsverteringskanaal wordt ontgift en het genezingsproces wordt versneld. Caprylzuur wordt gebruikt ter behandeling van een candida-infectie en andere gist- en schimmelsinfecties en de symptomen die daarmee samenhangen zoals: chronische vermoeidheid, spijsverteringsstoornissen, immuunzwakte en allergieën. Caprylzuur helpt op natuurlijke wijze de gistgroei in het maagdarmkanaal te verminderen, terwijl het de goede bacteriën helpt te gedijen. De sterke antibacteriële en antimicrobiële effecten van caprylzuur tegen allerlei infecties die zich voordoen op de huid zijn bewezen. Caprylzuur vermindert acne en is in staat om bacteriën te bestrijden die op de huid leven en infecties veroorzaken, waaronder dermatophilus congolensis.
Caprylzuur heeft een krachtig schimmeldodende werking tegen gisten (vooral tegen Candida albicans).

Waarvoor kan caprylzuur gebruikt worden

Dosering van caprylzuur

  • Gebruikelijke therapeutische doses caprylzuur variëren tussen 1000 en 2000 mg verspreid op de dag ingenomen, gedurende 3 tot 4 maanden.
  • Om bijwerkingen te voorkomen kan het zinvol zijn met 1 tablet per dag te beginnen en de dosering geleidelijk op te bouwen.
  • Omdat Candida zich diep in de plooien van de darmwand schuilhoudt, kan de behandeling van de aandoening verscheidene maanden tot zelfs 2 jaar duren, afhankelijk van de toestand van de patiënt.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van caprylzuur

Een van de belangrijkste elementen in de Candida-therapie is de eliminatie van suiker uit de voeding, het favoriete voedsel van de gist. Dat betekent een strikt anti-Candidadieet. Dagelijkse inname van Bifidobacteriën heeft een dramatische versterking van het aantal goedaardige darmbacteriën, die in de dikke darm Candida bestrijden, tot gevolg.
  • Probiotica en omega 3-vetzuren versterken de werking van caprylzuur om de darmflora te helpen herstellen, ontstekingen te verminderen en een gezonde darm-hersenverbinding te herstellen.
  • Lactobacillus-stammen in een goed probioticum helpen vooral de strijd tegen Candida in de dunne darm.
  • L-glutamine is met name geschikt om de conditie van het darmepitheel te verbeteren bij een lekkende darm.
  • De therapie kan verder zeer goed worden ondersteund met een knoflookextract.
  • Om een optimale voorziening van synergistische nutriënten te waarborgen, raden wij een basissuppletie van een goede multi-vitaminen en vitamine C aan.
Caprylzuur bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van caprylzuur

  • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.
  • In de aanbevolen hoeveelheden zijn van caprylzuur geen negatieve bijwerkingen bekend. Hoge doseringen caprylzuur echter (enkele malen de adviesdosering), kunnen in sommige gevallen milde maagirritaties en misselijkheid veroorzaken. Dit kan tegengegaan worden door caprylzuur bij de maaltijd in te nemen.
  • Het is mogelijk dat wanneer de therapie succesvol is, de patiënt zich enkele dagen tot weken na het begin van de behandeling toch slechter gaat voelen. Dit is zeer waarschijnlijk het resultaat van de zogenaamde Herxheimer-reactie. Deze treedt op wanneer een groot aantal Candida-cellen in snel tempo sterft. In hun doodstrijd en daarna komen dan grote hoeveelheden toxinen, cel-onderdelen en antigenen tegelijk vrij. Dit verschijnsel kan enkele dagen tot enkele weken duren, maar is in het algemeen in een week weer voorbij.
  • In de literatuur zijn geen interacties van caprylzuur beschreven. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit