Granaatappel, Punica granatum, Punica florida, granaatboom, granaatappelboom, grenadier, granatbaum, pomegranate
De granaatappel is een frisse, zoetzure vrucht dat vers gegeten kan worden, maar ook granaatappelssap wordt veel gebruikt, door het vruchtenmoes van de bittere zaden te scheiden.
Supplementen en extracten
>
Geneeskracht van granaatappel
De totale granaatappel (vruchtvlees, zaden, vruchtschil) en de wortelschors van de granaatappelboom, bevat veel mineralen, vitamine C en verschillende soorten polyfenolen (tanninen en flavonoïden). Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene werking, polyfenolen beschermen tegen de schadelijke inwerking van zuurstof, doordat het als antioxidant werkt.De granaatappel is een frisse, zoetzure vrucht dat vers gegeten kan worden, maar ook granaatappelssap wordt veel gebruikt, door het vruchtenmoes van de bittere zaden te scheiden.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van granaatappel
Granaatappel werkt ondersteunend tegen ziekten die ontstaan als gevolg van infecties (ontstekingen), tegen hart- en vaatziekten en artrose. De antioxidanten in de verschillende delen van granaatappel werken synergetisch, waardoor het totale granaatappelsap de voorkeur geniet dan op aparte inhoudsstoffen van de granaatappel.Granaatappels bevatten kleine eetbare zaden met als inhoudsstoffen punicalagins (krachtige antioxidant) en punisch zuur (vetzuur), samen met andere nutriënten worden ze gekoppeld aan een grote verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen.
Waarvoor kan granaatappel gebruikt worden
- Acrocyanose
- Angina pectoris (hartkramp)
- Artrose
- Atherosclerose (slagaderverkalking)
- Hart en vaatziekten
- Hartritmestoornissen
- Slechte bloedsomloop
- Vrieswonde (bevriezing)
- Winterhanden en wintervoeten
- Ziekte van Raynaud
Dosering van granaatappel
- Er is geen standaard aanbevolen hoeveelheid voor granaatappelsap, maar over het algemeen is 8 tot 12 gram granaatappelsap per dag een veilige en gezonde hoeveelheid.
- Verse granaatappelpitten of granaatappelsap zijn meestal tot 5 dagen houdbaar in de koelkast. Als het sap niet binnen de 5 dagen op is, kan het sap ingevroren worden om de smaak en kleur te behouden.
- Zorg er altijd voor alleen 100 % puur granaatappelsap te gebruiken zonder toegevoegde suiker.
Bijwerkingen en waarschuwingen van granaatappel
- De totale vrucht (vruchtvlees, zaden, vruchtschil) en de wortelschors niet geven tijdens de zwangerschap (vanwege een mogelijke stimulerende werking op de baarmoeder).
Index
AandoeningenSupplementen en extracten
Reacties