Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht gember

Gember, Zingiber Officinale, gijnebeer, gingom, zevenknobbel, ginger
Gember, Zingiber Officinale, gijnebeer, gingom, zevenknobbel, ginger

Geneeskracht van gember

Gemberwortel bevat de belangrijke inhoudsstoffen gingerol, shoagaol, diarylheptanoïden, zingibereen en gemberolie. Deze inhoudsstoffen bezitten braakstillende eigenschappen. De werking ervan berust op de wisselwerking met allerlei neurotransmitters van het centrale zenuwstelsel. De scherpe stoffen (gingerol en shoagol) stimuleren de productie van speeksel en maagsap, doordat ze al in het mondslijmvlies de warmtereceptoren prikkelen.

Er bestaan verschillende soorten gember (ginger), in Afrika groeien de scherpste soorten (therapeutisch toepassingen), in China groeien de mildste soorten en kennen vooral culinaire toepassingen.

Als gemberwortel op lage temperatuur wordt gedroogd, wordt gingerol een bestanddeel uit de verse gember omgezet in shogaol. Gingerol stimuleert de leverfunctie, shogaol werkt pijnstillend en ontstekingsremmend. Verse gembersap en gedroogde gember gecombineerd zorgt voor een synergetische werking.

Gember is vooral bekend op culinair vlak, omdat het een uitstekende smaakmaker is in talloze recepten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van gember

Gember heeft veel toepassingsmogelijkheden, kan bijvoorbeeld een directe invloed uitoefenen op hart- en bloedvaten en zodoende de stofwisseling verbeteren, vermoeidheid en stress verminderen die in verband worden gebracht met het ontstaan van aften.

Gember geeft reeds na 3 maanden vermindering van pijn, zwellingen en stijfheid bij mensen met reumatoïde artritis, bij een dagdosering van 2 tot 4 capsules van 500 mg gestandaardiseerd extract. Gember werkt ontstekingsremmend, slijmvliesverzachtend, slijmvliesbeschermend en slijmvliesvernieuwend, reduceert bepaalde stoffen die een rol spelen bij ontstekingsreacties.

Gember werkt vaatverwijdend, stimuleert het vasomotorisch centrum (verwijdt de vaatwanden), werkt cholesterolverlagend, mits men gemberextract enige tijd en dagelijks gebruikt. Gember kan de kans op hart- en vaataandoeningen en hoge bloeddruk verkleinen, helpt bij een slechte bloedcirculatie, koude handen en voeten (winterhanden en wintervoeten) en hartzwakte.

Gember prikkelt de warmtegevoelige receptoren van de maag, fungeert als drager en optimaliseert de absorptie van waardevolle en onmisbare voedingsstoffen (de biologische beschikbaarheid van vitaminen en mineralen nemen toe). Deze eigenschap van gember zorgt dat de maag minder snel geïrriteerd raakt en spijsverteringsklachten zoals darmkrampen verminderen. Gember reduceert maagwandontstekingen, beschermt en hersteld de maagslijmvlies.

Gember is opmerkelijk effectief en betrouwbaar bij reisziekte. Door minimaal 3 uur voor de aanvang van de reis gemberextract van 500 mg in te nemen (een half uur voor de maaltijd) kan men misselijkheid of overgeven voorkomen. Gember verhoogt de beweeglijkheid van de darmen, beschermt het maagdarmslijmvlies en absorbeert toxines en zuren. Gember kan ook toegepast worden bij zwangerschapsmisselijkheid en postoperatieve misselijkheid bij gynaecologische ingrepen.

Gember helpt om ontstoken slijmvliezen van het strottenhoofd (laryngitis) te verzachten. Het wordt in de Ayurvedische geneeskunde gebruikt om het lichaam te verwarmen en gifstoffen in de organen af te breken. Gember reinigt het lymfestelsel en zorgt er zo voor dat men minder vatbaar is voor infecties in de luchtwegen.
Gember zit boordevol actieve stoffen als gingerol, shogaol en zingiberene. Gember ondersteunt het immuunsysteem, bevordert de spijsvertering, heeft een gunstige invloed op hart en bloedvaten, werkt als antibraakmiddel en gaat misselijkheid tegen.

Waarvoor kan gember gebruikt worden

Dosering van gember

  • Gemberextract: 3 x per dag 250 mg bij de maaltijden.
  • Toepassing van gember in de vorm van levensmiddelen is niet voldoende om het medicinale effect te bereiken.
Gember bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van gember

  • Niet toedienen bij hoge koorts.
  • Niet toedienen bij galstenen, tenzij op voorschrift.
  • Niet toedienen bij actieve maagdarmzweren, brandend maagzuur. Wel ter preventie van maagzweren.
  • Niet geven aan kinderen onder de 6 jaar.
  • Niet geven bij hypertensie (vanwege een mogelijke toename in de catecholaminesecretie), tenzij op voorschrift.
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep. Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit