Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht artisjok

Artisjok, Cynara scolymus, kardoen, artichoke
Artisjok, Cynara scolymus, kardoen, artichoke

Geneeskracht van artisjok

Het blad, stengel en wortel van artisjok bevat de werkzame inhoudsstof cynarine, dat gunstige effecten heeft bij spijsverteringsproblemen, leverstoornissen en galwegstoornissen. Cynarine beschermt de levercellen en stimuleert de afgifte van gal, waardoor vetten gemakkelijker verteerd kunnen worden en remt de productie van cholesterol.

Artisjokken hebben een hoog gehalte aan antioxidanten die kunnen helpen om een normale bloedsuikerspiegel te bewaren en is ook een goede bron van vezels en andere voedingsstoffen, wat zijn effectiviteit bewijst bij spijsverteringsproblemen en aanverwante klachten zoals het prikkelbare darmsyndroom verminderen.

Er zijn ongeveer 140 verschillende soorten artisjokken, waarvan ongeveer 40 commercieel geteeld worden om als voedsel te dienen. De populairste artisjok is Cynara scolymus ook wel Franse artisjok of groene artisjok genoemd en is familie van de distel. In voedingsmiddelen worden artisjokbladeren en extracten gebruikt om dranken op smaak te brengen. Cynarine en chlorogeenzuur, inhoudsstoffen die voorkomen in artisjokken, worden soms gebruikt als zoetstoffen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van artisjok

Artisjok bevat de inhoudsstof silymarine dat heilzaam is tegen verschillende leverkwalen. Silymarine heeft een organotrope werking (bijzondere verwantschap) met de lever, dat de levercellen beschermt en herstelt bij leverschade door giftige chemicaliën zoals overmatig gebruik van alcohol, medicijnen en additieven. Silymarine weet het gehalte aan glutathion in de lever te verhogen. Glutathion ondersteund de leverreiniging, werkt ontgiftend, gaat leverontstekingen tegen al dan niet met geelzucht. De inhoudsstof cynarine uit artisjok, stimuleert de galproductie, ondersteund de spijsvertering en helpt bij de opname van voedingsstoffen. Artisjok helpt bij stoornissen aan de galwegen, galblaasontsteking, galkolieken, voorkomen van galstenen en verwijderen van galgruis.
Artisjok kan levercellen beschermen tegen aantasting van vrije radicalen, remt de productie van cholesterol en stimuleert de galstroom.

Waarvoor kan artisjok gebruikt worden

Dosering van artisjok

Droog extract

  • Tussen de 150 tot 600 mg per dag, 3 x per dag voor de maaltijden
Artisjok bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van artisjok

  • In zeldzame gevallen doen zich maag- darmklachten voor
  • Er zijn allergische reacties mogelijk
  • Bereidingen uit de artisjokblad mogen niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, omdat er niet genoeg informatie beschikbaar is hier omtrent
  • Wie last heeft van een verstopping van de galwegen, mag geen preparaten uit artisjokblad gebruiken
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit