Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van artrose

Artrose
Voedingsproducten die ontstekingen kunnen veroorzaken
  • Melk/zuivelproducten
  • Sojaproducten
  • Suiker
  • Groenten van de nachtschadefamilie
  • Tarwe
  • Chocolade
  • Eieren
  • Rundvlees
  • Koffie
  • Maïs
  • Sinaasappels
  • Varkenvlees
  • Gist
  • Thee
  • Ajuin
  • Look
Het elimineren van bepaalde voedingsproducten kunnen er veelal voor zorgen dat er geen artrosepijn meer wordt waargenomen. Het kraakbeen krijgt de kans om zich te herstellen. Vooral bij allergene voedingssoorten geldt dat er gifstoffen in zitten. Normaal gesproken, nemen we deze gifstoffen niet op. Er zijn echter omstandigheden waardoor we deze gifstoffen wel opnemen. Door een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmen, dat betekent dat de darmen meer gifstoffen doorlaten. Deze gifstoffen hopen zich op in bijvoorbeeld het kraakbeen, hierdoor kunnen artrosepijnen ontstaan en andere ziektesymptomen.

Gifstoffen in voedsel kunnen verantwoordelijk zijn voor artrose

Cytokines, chemokines en adipokines liggen opgeslagen in vetweefsel. Deze stoffen bevorderen het ontstaan van ontstekingen. Mensen die leiden aan obesitas hebben meer van deze ontstekingsbevorderaars in hun weefsel. Daardoor kan artrose extra getriggerd worden. Dat is de hoofdreden dat artrose zich vaker voordoet bij mensen die leiden aan obesitas. Het is namelijk zo dat vetweefsel een opslagplek is voor allerlei gifstoffen. In het algemeen is het belangrijk voor de artrosepatiënt om gebakken voedsel, geraffineerd voedsel, witte suiker en koolhydraten te laten staan. Daarnaast is het verstandig om alleen verse groenten te eten.

Het mediterrane dieet

  • Verse groenten die kort gestoomd of geblancheerd zijn, hebben een stuk meer gezondheidsvoordelen dan gebakken groenten, helemaal als deze groenten gebakken zijn in zonnebloemolie, arachideolie of raapzaadolie uit de supermarkt. Als je toch groenten wilt bakken gebruik dan roomboter of kokosolie. Dat zijn twee bakmiddelen waarbij er geen ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt.

Te weinig omega 3-vetzuren

  • Oliën uit de supermarkt bevatten te weinig omega 3 en te veel omega 6. Omega 3 is ontstekingsremmend en omega 6 is ontstekingsbevorderend. Verder zijn deze oliën gefilterd en geraffineerd. Hierdoor zit slechts een fractie van de voedingsstoffen in deze oliën van wat er had kunnen inzitten. Ontstekingen zorgen overigens niet slechts voor artrose. Ontstekingen op celniveau kunnen ook obesitas, kanker, alzheimer, hart- en vaatziekten veroorzaken.

Nachtschadegroenten

  • Zoals aubergine, aardappel, tomaat, paprika en rode peper zijn een belangrijke ontstekingsfactor voor artrose. Uit onderzoek onder 434 mensen blijkt dat artrose in 68% van de gevallen kan worden opgelost door nachtschadegroenten uit het dieet te halen. In nachtschadegroenten zitten veel alkaloïden met ongezonde werkingen. Zo zit er solanine in aardappel en tomatine in tomaat. De meeste rokers kunnen op den duur last krijgen van artrose. Tabak is eveneens een nachtschadeplant. Tabak kan niet alleen leiden tot artrose maar ook tot artritis, wat ook wel reuma wordt genoemd.
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening, de kans op de aandoening neemt toe met het ouder worden. Bij artrose is er geen sprake van slijtage, maar van een verandering in de gewrichten. Glucosamine is een verbinding tussen glucose (enkelvoudige suiker) en glutamine (aminozuur). Het is een onderdeel van kraakbeen maar is ook terug te vinden in ander bindweefsel zoals botten en bloedvaten. Wanneer je ouder wordt neemt de productie van glucosamine langzaam af. Glucosamine verbetert de functie van het kraakbeen en vermindert pijnklachten. Bij inname supplement kan het soms enkele maanden duren voordat vermindering van de klachten optreedt.
Wat is artrose
Mogelijke symptomen
Artrose op natuurlijke wijze behandelen
Glucosamine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit