Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is artrose

Artrose
Artrose is botslijtage (gewrichtsslijtage), de pijn wordt echter niet door deze slijtage veroorzaakt. Artrosepijn vindt zijn oorzaak in ontstekingen. Deze ontstekingen ontstaan op verschillende manieren.

Artrose blijkt namelijk in het merendeel van de gevallen te ontstaan door voedselallergie. Iedereen is weer allergisch voor andere voedingsstoffen.

Artrose wordt veel bij oudere mensen met obesitas gezien, in de knieën die veel te verduren krijgen kan artrose ontstaan.

Artrose een vorm van slijtage

De knieën krijgen extra belasting te verduren. Mensen met obesitas hebben ook vaker last van artrose aan de handen. Vingers krijgen echter geen extra gewicht te verduren. Artrosepijn wordt veroorzaakt door ontstekingscellen die zich normaal gesproken tegen een pathogene indringer richten. In het geval van artrose richten deze zichzelf tegen het kraakbeen waardoor een ontstekingspijn of infectiepijn ontstaat. Er is vastgesteld dat ontstekingscellen reeds actief waren voordat de artrosepijn zich ontwikkelde. Hierdoor is artrose net als artritis een auto-immuunziekte. Dat is ook de reden waarom artrose niet zozeer alleen bij ouderen voorkomt maar ook bij veertigers.

Via een ingewikkeld proces blijkt dat het kraakbeen in de gewrichten wordt aangetast. Dit proces wordt Membraan Aanvallend Complex (MAC) genoemd. Tijdens een MAC worden er eiwitten gebonden aan kraakbeencellen. Daarnaast worden er meer enzymen rond het kraakbeen aangetroffen. Daardoor wordt het kraakbeen in versneld tempo afgebroken. Deze processen hebben niets met slijtage te maken.
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening, de kans op de aandoening neemt toe met het ouder worden. Bij artrose is er geen sprake van slijtage, maar van een verandering in de gewrichten. Glucosamine is een verbinding tussen glucose (enkelvoudige suiker) en glutamine (aminozuur). Het is een onderdeel van kraakbeen maar is ook terug te vinden in ander bindweefsel zoals botten en bloedvaten. Wanneer je ouder wordt neemt de productie van glucosamine langzaam af. Glucosamine verbetert de functie van het kraakbeen en vermindert pijnklachten. Bij inname supplement kan het soms enkele maanden duren voordat vermindering van de klachten optreedt.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Artrose natuurlijk behandelen
Glucosamine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit