Doorgaan naar hoofdcontent

Alanine

Beta-alanine L-alanine

Geneeskracht van alanine

Beta-alanine
Beta-alanine



Alanine is een niet-essentiële aminozuur (kan door het lichaam zelf aangemaakt worden).

Alanine wordt gebruikt voor het verbeteren van lichamelijke prestaties, het opbouwen van droge spiermassa. In het lichaam wordt alanine omgezet in stoffen die de spieren kunnen beïnvloeden.

Alanine kan helpen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren.

In de hersenen fungeert alanine als neurotransmitter (boodschappersmolecule) en speelt een rol bij het overbrengen van zenuwimpulsen.

Van alle aminozuren wordt alanine het meest gebruikt, voor de opbouw van eiwitten.

Alanine wordt beschouwd als een glucogeen aminozuur en wordt gesynthetiseerd uit pyruvaat en vertakte keten aminozuren (BCAA's), waaronder valine, leucine en isoleucine.

Wat is beta-alanine

  • Beta-alanine (β-Alanine) is een gemodificeerde vorm van L-alanine en een substraat van carnosine, waarvan is aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van vermoeidheid tijdens intensief bewegen. Carnosine fungeert als een buffer om te voorkomen dat spiercellen zuur worden, waardoor de spiervermoeidheid tijdens de training uitblijft.
  • Beta-alanine wordt veel toegepast bij het sporten omdat het zuren kan bufferen en daarmee verzuring van de PH-balans in het lichaam tegengaat. Dit heeft als voordeel dat het melkzuur dat tijdens het sporten vrijkomt minder snel de sportprestaties beïnvloedt.
  • Alanine en histidine vormen samen carnosine, een krachtige antioxidant dat de schadelijke invloeden van zuurstof kan tegengaan, waardoor ziekte en veroudering worden afgeremd. Carnosine zorgt voor meer spierkracht, een beter uithoudingsvermogen en minder vermoeidheid.
  • Wie ziek, gestresst, ondervoed of zeer actief is, kan lage alaninespiegels hebben.

Symptomen van alanine tekort

  • Vermoeidheid
  • Slecht uithoudingsvermogen en kracht
  • Zwakheid en spieratrofie (het dunner en minder krachtig worden van de spieren)
  • Duizeligheid en flauwte als gevolg van schommelende bloedsuikerspiegels
  • Humeurig
  • Veranderingen in de eetlust

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van alanine

Alanine verbetert fysieke prestaties van zowel getrainde als ongetrainde sporters, ondersteund de opbouw en het herstel van spiermassa. Alanine wordt in de lever omgezet in glucose wat als brandstof kan dienen voor de spieren en ondersteund de biosynthese van eiwitten. Het kan ook nuttig zijn om vermoeidheid te voorkomen en een hoger uithoudingsvermogen te behouden.

Alanine wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel te normaliseren bij mensen met diabetes. Alanine helpt lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. De lever absorbeert alanine en zet het om in pyruvaat. Dit proces is belangrijk voor het reguleren van glucose en het beheren van de bloedsuikerspiegel.

Alanine kan bescherming bieden tegen prostaatvergroting en vermindert pijn die gepaard gaat met prostaatproblemen, zoals pijn tijdens het plassen, pijn door zwelling en symptomen veroorzaakt door prostaatkanker.

Beta-alanine
Beta-alanine



Beta-alanine kan helpen om spiervermoeidheid te verminderen, zodat men langer kan trainen en er een betere spierconditie kan opgebouwd worden.

Waarvoor kan alanine gebruikt worden

Dosering van alanine

  • 3 tot 6 gram per dag, verdeelt over de dag
  • Het maximale effect van alanine is na enkele weken bereikt

Bijwerkingen en waarschuwingen van alanine

  • Er zijn weinig bijwerkingen gemeld bij gematigde doses beta-alanine. Hoge doses kunnen roodheid, tintelingen en prikkelend gevoel op de huid veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit