Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht Arnica montana

Arnica montana, wolverlei, bergweegbree, Alpische goudbloem, mountain arnica
Arnica montana, wolverlei, bergweegbree, Alpische goudbloem, mountain arnica, valkruid

Geneeskracht van Arnica

Vooral de bloemen van Arnica montana bevatten de werkzame inhoudsstoffen sesquiterpeenlactonen die zwellingen, pijn en ontstekingen kunnen verminderen. 

Helenaline (component uit sesquiterpeenlactonen) fungeert als antibiotica, waardoor diverse bacteriën en schimmels kunnen bestreden worden.

Wanneer Arnica montana zalf, gel of olie op de huid wordt aangebracht kan het toegepast worden bij blauwe plekken, insectenbeten, spierpijn, stramme spieren, verstuikingen en zelfs artritis.

In voedingsmiddelen is arnica montana een smaakingrediënt in dranken, snoep, gebak, gelatine en pudding en wordt gebruikt in parfums en cosmetica.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Arnica

Het plaatselijk aanbrengen van Arnica montana-olie (zalf of gel) heeft de potentie om pijn en ontstekingen te verminderen, doordat het enzymen kan remmen die een rol spelen bij het ontstekingsproces. Arnica montana kan effectief onderhuidse bloedvaten verwijden, die het transport van bloed en andere vochtophopingen vergemakkelijkt en stimuleert de doorstroming van witte bloedcellen, die opgehoopt bloed verwerken om vocht uit de spieren, gewrichten en gekneusde weefsels te helpen verwijderen.

Een blauwe plek is een verkleuring van de huid, die wordt veroorzaakt door een inwendige verwonding die de onderliggende bloedvaten scheurt. Het is altijd wenselijk om een blauwe plek snel te genezen met natuurlijke middelen. Arnica montana vermindert effectief blauwe plekken en zwellingen.

Arnica montana heeft een krachtige ontstekingsremmende werking en vermindert de pijn die gepaard gaat bij het carpaal tunnelsyndroom. Arnica montana zou eerst overwogen moeten worden om carpaal tunnelsyndroom te behandelen, vooraleer men een opperatieve ingreep overweegt.

Arnica montana werkt lokaal spierverwarmend, spierherstellend en spierontspannend. Daarom is arnica montana een uitstekend middel bij spierverrekking (verstuiking) en algemene sportblessures.
Valkruid (arnica montana) bevordert de lokale doorbloeding, heeft verwarmende eigenschappen en zorgt ervoor dat afvalstoffen in de huid sneller afgevoerd worden. Dit is gunstig voor het bindweefsel en verbetert het herstellend vermogen van de huid. Arnica montana (arnica gel) is een uitstekend middel bij (sport)blessures na bijvoorbeeld vallen of stoten, na sporten of zware fysieke inspanning en belasting van de spieren, werkt effectief om spierpijn te verlichten en werkt helend bij kneuzingen, verstuikingen en bloeduitstortingen (blauwe plekken).

Waarvoor kan Arnica gebruikt worden

Dosering van Arnica

  • 2 tot 4 x per dag arnica montana-gel (of créme) inwrijven op de huid.
Arnica montana bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van Arnica

Valkruid enkel uitwendig gebruiken en niet inwendig toepassen omdat een mogelijke vergiftiging met sterke prikkeling van het slijmvlies en spierverlamming mogelijk is.
  • Arnica montana niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft en niet gebruiken bij kinderen.
  • Arnica montana kan een allergische reactie veroorzaken in de vorm van huiduitslag of ontsteking.
  • Niet op een beschadigde huid gebruiken omdat arnica montana in de bloedbaan terecht kan komen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit