Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht citroen

Citroen, limoen, citron, zitrone, limonero, lemon, Citrus limon
Citroen, Citrus limon, limoen, citron, zitrone, limonero, lemon

Geneeskracht van citroen

De vrucht van de citroen bevat de inhoudsstoffen vitamine C, vitaminen uit de B-groep, calcium, ijzer, mangaan, koper, silicium en fruitzuren. De schil van de citroen bevat de inhoudsstoffen provitamine A, hesperidine, flavonglycosiden en etherische olie. Citroen kan bacteriën bestrijden, werkt antiseptisch (ontsmettend, bacteriedodend) en activeert de witte bloedlichaampjes.

Op culinair vlak is citroen onovertroffen en vind je het als aroma in talloze recepten. Veel mensen beschouwen citroenen daarom ook als niets meer dan een eenvoudige garnering of een populaire smaak voor snoep en desserts. Maar de mogelijke toepassingen van citroenen reiken tot ver buiten de keuken. Citroenen kunnen voor bijna alles worden gebruikt, van het polijsten van meubels tot het toevoegen van extra glans aan het haar en het verbeteren van de gezondheid van de huid.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van citroen

Citroenen zijn een goede bron van vitamine C, een belangrijke voedingsstof die in verband is gebracht met een verhoogde immuniteit en bevatten ook veel antioxidanten die ontstekingen kunnen helpen bestrijden en ook bijdragen aan een betere immuniteit.

Citroenen voorkomen dat de doorbloeding in de fijn vertakte haarvaten vermindert na consumptie van glucose, doordat citroenen heel veel vitamine C bevatten. Glucose remt (vermoedelijk door oxidatieve stress) de vaatverwijding en vermindert de doorbloeding in de microcirculatie.

Citroenen bevatten citroenzuur dat de hoeveelheid urine kan verhogen, doet het citraatgehalte in de urine verhogen en de hoeveelheid calcium in de urine verminderen, hierdoor kunnen citroenen preventief helpen tegen nierstenen.
Citroensap heeft waardevolle eigenschappen: het werkt kiemdodend, waterafvoerend en bevat boordevol belangrijke nutriënten.

Waarvoor kan citroen gebruikt worden

Dosering van citroen

  • De juiste dosis voor citroen is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor citroenvast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van citroen

  • Citroenolie kan net als alle etherische oliën een gevoelige huid irriteren, dat geldt ook voor citroensap.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit