Doorgaan naar hoofdcontent

Beta sitosterol

Beta sitosterol heeft een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. Beta-sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie. Beta-sitosterol wordt beschouwd als krachtige voeding voor de prostaat. Het zorgt er voor dat de prostaat niet veroudert. Testosteron in de prostaat gaat een verbinding aan met het enzym 5-alpha-ructase. Zo ontstaat het nieuwe hormoon dihydrotestosteron dat er voor zorgt dat dit mannelijk orgaan gaat groeien en zwellen. Beta-sitosterol heeft de eigenschap om de activiteit van het enzym 5-alpha-ructase op krachtige wijze te onderdrukken.

Mogelijk helpt beta sitosterol bij:
  • Andropauze: beta-sitosterol heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed na het 40e levensjaar van de man. Dit niveau wordt immers weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
  • Gynaecomastie (borstvorming bij mannen): beta sitosterol is een natuurlijke plantenextract dat vaak verward wordt met boldenone (anabolische steroïde) door vergelijkbare eigenschappen. Beta-sitosterol vermindert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), zo kan testosteron in het lichaam vrij circuleren. Tevens heeft beta-sitosterol een anti-oestrogeen werking. Beta-sitosterol verhoogt niet alleen de testosteronspiegel maar vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten, is gunstig voor de prostaat, ondersteunt een gezond cholesterolgehalte en in sommige gevallen kan het haaruitval voorkomen.
  • Impotentie/erectieproblemen: beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen wordt omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man of bij mannen met een laag testosterongehalte. De testosteronspiegel wordt weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
  • Potentie/libido: beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man of bij mannen met een laag testosterongehalte. De testosteronspiegel wordt weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
  • Prostaatvergroting: uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken, dat beta sitosterol beschouwd kan worden als krachtige voeding voor de prostaat. Het zorgt er immers voor dat dit orgaan niet ouder wordt. Testosteron in de prostaat gaat een verbinding aan met het enzym 5-alpha-ructase, zo ontstaat het nieuwe hormoon dihydrotestosteron dat er voor zorgt dat de prostaat gaat groeien en zwellen. Beta sitosterol heeft de eigenschap om de activiteit van het enzym 5-alpha-ructase op krachtige wijze te onderdrukken. Daardoor wordt er geen of nauwelijks dihydrotestosteron aangemaakt. Dit gaat een verdere groei van het prostaatweefsel tegen. Bovendien vermindert beta sitosterol de zwelling van het orgaan, zodat de druk op de urinebuis afneemt. Onderzoek heeft uit gewezen dat beta sitosterol reeds na 3 weken effect heeft op mannen met een beginnende en gevorderde prostaatvergroting.
  • Testosteron (te weinig): beta sitosterol is een natuurlijke plantenextract dat vaak verward wordt met boldenone (anabolische steroïde) door vergelijkbare eigenschappen. Beta-sitosterol vermindert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), zo kan testosteron in het lichaam vrij circuleren. Tevens heeft beta-sitosterol een anti-oestrogeen werking. Beta-sitosterol verhoogt niet alleen de testosteronspiegel maar vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten, is gunstig voor de prostaat, ondersteunt een gezond cholesterolgehalte en in sommige gevallen kan het haaruitval voorkomen.
Dosering:
  • Een gunstig effect verkrijgt men bij inname tussen 120 mg en 300 mg per dag.
Beta sitosterol komt in meerdere plantensoorten, groenten en fruit voor en heeft een ontstekingsremmende en verkleinende werking op ontstekingen.

Waarschuwingen:
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vermijden het best inname van beta sitosterol.
  • Beta-sitosterol kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, indigestie, gas, diarree of obstipatie. Beta-sitosterol is ook in verband gebracht met meldingen van erectiestoornissen, verlies van interesse in seks en acne.
  • Sitosterolemie is een zeldzame erfelijke vetopslagziekte, het nemen van beta-sitosterol maakt deze toestand erger. Gebruik geen beta-sitosterol als u sitosterolemie heeft.
Fit met voedingssupplementen - Is opgebouwd uit 3 delen en biedt diepgaande achtergrondinformatie over voedingssupplementen - Auteurs Gert Schuitemaker en Toine de Graaf