Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht beta sitosterol

Beta sitosterol

Geneeskracht van beta sitosterol

Beta sitosterol is een plantensterool (fytosterool) en komt in lage concentratie veel voor in fruit, groenten, noten en zaden. Beta sitosterol heeft een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron en wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van beta sitosterol

Beta sitosterol heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man en vermindert klachten tijdens de andropauze zoals een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.

Beta sitosterol vermindert de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT), zo kan testosteron in het lichaam vrij circuleren. Tevens heeft beta sitosterol een anti-oestrogeen werking. Beta sitosterol verhoogt niet alleen de testosteronspiegel maar vermindert ook de kans op hart- en vaatziekten, is gunstig voor de prostaat, ondersteunt een gezond cholesterolgehalte en in sommige gevallen kan het haaruitval voorkomen.

Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, dat in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen wordt omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed bij de ouder wordende man of bij mannen met een laag testosterongehalte. De testosteronspiegel wordt weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.

Beta sitosterol wordt beschouwd als krachtige voeding voor de prostaat. Het zorgt er voor dat de prostaat niet veroudert. Testosteron in de prostaat gaat een verbinding aan met het enzym 5-alpha-ructase. Zo ontstaat het nieuwe hormoon dihydrotestosteron dat er voor zorgt dat dit mannelijk orgaan gaat groeien en zwellen. Beta-sitosterol heeft de eigenschap om de activiteit van het enzym 5-alpha-ructase op krachtige wijze te onderdrukken.
Beta sitosterol (plantensterolen) hebben een ontstekingsremmende werking. Beta sitosterol heeft een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie.

Waarvoor kan beta sitosterol gebruikt worden

Dosering van beta sitosterol

  • Een gunstig effect verkrijgt men bij inname tussen 120 mg en 300 mg per dag.
Beta sitosterol bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen beta sitosterol

  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vermijden het best inname van beta sitosterol.
  • Beta sitosterol kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals misselijkheid, indigestie, gas, diarree of obstipatie. Beta-sitosterol is ook in verband gebracht met meldingen van erectiestoornissen, verlies van interesse in seks en acne.
  • Sitosterolemie is een zeldzame erfelijke vetopslagziekte, het nemen van beta sitosterol maakt deze toestand erger.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit