Beta sitosterol

De keuze van Gezondheidsweb 
 prijs/kwaliteit


Ondersteunende werking van beta sitosterol bij de volgende aandoeningen:
Dosering:
 • Een gunstig effect verkrijgt men bij inname tussen 120 mg en 300 mg per dag.
Beta sitosterol Body&fit

Waarschuwing:
 • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven vermijden het best inname van beta sitosterol.
Indicaties:
 • Verlaagt het cholesterol gehalte.
 • Versterkt het immuunsysteem.
 • Vermindert prostaatvergroting.
 • Kan in sommige gevallen haaruitval voorkomen.
 • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Vermindert dihydrotestosteron (DHT), normaliseert de testosteronspiegels.
 • Belangrijk voor een normale prostaat, maar ook voor de spiergroei.
Meer info:
 • In planten worden kleine hoeveelheden cholesterolachtige substanties aangetroffen. Dit worden plantensterolen genoemd. Er zijn 200 verschillende types, waarvan beta-sitosterol de bekendste is. Een paar jaar geleden werd in Frankrijk ontdekt, dat bij het distilleren van terpentine uit dennennaalden er een teerachtige substantie overblijft met een hoge concentratie beta-sitosterol. Deze substantie is inmiddels uitgegroeid tot een interessant bijproduct van terpentinefabrikanten in het zuidwesten van Frankrijk. Er kan nu immers voldoende van deze grondstof worden geproduceerd om hooggedoseerde voedingssupplementen te produceren.
 • Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken is namelijk naar voren gekomen, dat beta-sitosterol een gunstig effect heeft op prostaatvergroting, hoog cholesterol en kaalheid bij mannen. Daarnaast heeft beta-sitosterol een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. Isoflavonen zijn plantaardige hormonen die o.a. in soja, rode klaver en de wortel van de Kudzuboom worden aangetroffen, die in de darmen naar behoefte omgezet kunnen worden in het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Daardoor kunnen hevige schommelingen van de oestrogeenspiegel in het bloed worden voorkomen. En dit vermindert typische menstruatieklachten en overgangsklachten.
 • Beta-sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie. Dit heeft een gunstig effect op de dalende testosteronspiegel in het bloed na het 40e levensjaar van de man. Dit niveau wordt immers weer omhoog gebracht, zodat de man tijdens de andropauze minder last van klachten krijgt als een laag libido, depressies, sombere buien, vermoeidheid en emotionele en mentale gedragsveranderingen.
 • Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken, dat beta-sitosterol beschouwd kan worden als krachtige voeding voor de prostaat. Het zorgt er immers voor dat dit orgaan niet ouder wordt. Eerder is uitgelegd, dat testosteron in de prostaat een verbinding aangaat met het enzym 5-alpha-ructase. Zo ontstaat er het nieuwe hormoon dihydrotestosteron dat er voor zorgt dat dit mannelijk orgaan gaat groeien en zwellen. Beta-sitosterol heeft de eigenschap om de activiteit van het enzym 5-alpha-ructase op krachtige wijze te onderdrukken. Daardoor wordt er geen of nauwelijks dihydrotestosteron aangemaakt. Dit gaat een verdere groei van het prostaatweefsel tegen. Bovendien vermindert beta-sitosterol de zwelling van het orgaan, zodat de druk op de urinebuis afneemt. Onderzoek heeft uit gewezen dat beta-sitosterol reeds na 3 weken effect heeft op mannen met een beginnende en gevorderde prostaatvergroting.
 • In een klinische studie kregen 380 mannen 38 weken lang dagelijks een dosis van 50 mg beta-sitosterol toegediend. In 78 % van de gevallen trad er binnen 2 tot 3 weken een opmerkelijke verbetering in het plasgedrag op. Hoog cholesterol en beta-sitosterol. Beta-sitosterol blijkt ook een cholesterolverlagend effect te hebben. Het vermindert de opname van cholesterol in de darmen en verdringt de slechte LDL-cholesterol van de vaatwanden. Dit effect wordt nog eens versterkt door het verhogen van de testosteronspiegel in het bloed. Want ook dit mannelijk hormoon heeft een cholesterolverlagende werking. Jaarlijks overlijden er ongeveer 24.500 mannen aan de gevolgen van een hartinfarct of een hersenbloeding. Het is dus goed om te weten, dat een goede prostaatformule met b├Ęta-sitosterol ook uw hart en bloedvaten schoon houdt. Kaalheid en beta-sitosterol. De ongewenste aanmaak van dihydrotestosteron heeft meer vervelende effecten voor de man dan alleen een prostaatvergroting. Dit hormoon gaat circuleren door het bloed en zorgt ervoor dat het haarzakje in de hoofdhuid gaat verschrompelen. Dit legt de aanmaak van nieuw haar helemaal stil. De haarlijn gaat wijken en de kruin wordt kaal. Doordat beta-sitosterol de aanmaak van dihydrotestosteron voorkomt, kan het proces van vroegtijdige kaalheid bij mannen gestopt of vertraagd worden. Uit meer dan 20 wetenschappelijke onderzoeken is gebleken, dat beta-sitosterol haaruitval bij mannen vermindert of zelfs helemaal stagneert. Ook werd er melding gemaakt van hernieuwde haargroei.