Doorgaan naar hoofdcontent

Zwangerschap en voedingsstoffen

Zwangerschap
Het belang van essentiële voedingsstoffen voor en tijdens de zwangerschap is heel belangrijk. Het risico van onvoldoende inname van essentiële voedingsstoffen in de meest geïndustrialiseerde landen is groot is.

De meeste zwangere vrouwen weten dat voeding belangrijk is voor de ontwikkeling van de baby, maar weten niet altijd precies welke voedingsstoffen, ontwikkelingsstoornissen en zwangerschapscomplicaties kunnen voorkomen.

Waarvoor zijn essentiële voedingsstoffen nodig tijdens de zwangerschap

Orgaanontwikkeling

  • Het is verbazingwekkend te bedenken dat wat je eet, de groei van het hart, de hersenen, de longen, de lever, de nieren, de maag, de darmen en het zenuwstelsel van je baby mogelijk maakt. Al deze organen en meer zijn afhankelijk van voedingsstoffen zoals vitamine D en calcium om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Hersenontwikkeling

  • Tijdens de zwangerschap, vooral in het laatste trimester, zullen de hersenen van de baby zich blijven ontwikkelen. Dit vereist voldoende inname van eiwitten, omega 3-vetzuren en andere essentiële voedingsstoffen.

Geboortegewicht

  • Een tekort aan calorieën en voedingsstoffen kan leiden tot een laag geboortegewicht, waardoor de gezondheid van de baby na de bevalling wordt aangetast. Aan de andere kant kan het eten van te veel lege calorieën ervoor zorgen dat de baby te groot wordt, waardoor problemen met de bevalling ontstaan en een grotere kans op een keizersnede.

Geestelijke gezondheid

  • Voeding kan de geestelijke gezondheid van het kind beïnvloeden. Ongezond voedsel tijdens de zwangerschap, verhoogt de kans op emotionele- en gedragsproblemen bij kinderen.

Eetgewoonten

  • De voedselkeuze tijdens de zwangerschap zorgt voor de acceptatie van vast voedsel door een baby na de geboorte. De eerste smaakervaringen van een baby doen zich voor tijdens de geboorte, wanneer de baby smaken in het vruchtwater proeft en ruikt. Baby's geven de voorkeur aan het voedsel waaraan ze eerder in de baarmoeder zijn blootgesteld wanneer ze voedsel gaan eten.

Gezondheid op lange termijn

  • Onvoldoende essentiële voedingsstoffen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, wanneer het embryo en de placenta een proces van snelle celdifferentiatie en -deling ondergaat, maakt vatbaarder voor chronische ziekten op volwassen leeftijd.
Essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, jodium, foliumzuur, choline, vitamine C, vitamine K, koper en selenium zijn uitermate belangrijk tijdens de zwangerschap. Evenals eiwitten, omega 3-vetzuren, enzymen, gezonde vetten en complexe koolhydraten bevorderen de gezondheid van de moeder en de baby.
Waarvoor oppassen tijdens de zwangerschap
Voedingsstoffen die de zwangerschap ondersteunen
Supplementen/plantenextracten bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit