Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een prostaatvergroting

Prostatitis, prostaatvergroting
De prostaat is een mannelijke kastanjevormige geslachtsklier die zich onder de blaas bevindt en ligt rond het eerste deel van de urinebuis, het kanaal waardoor urine en sperma worden uitgescheiden. Deze klier produceert een afscheiding (prostaatvocht) dat een bestanddeel is van sperma. Tussen de geboorte en de puberteit groeit de prostaat langzaam, daarna is er een groeischeut. Bij een volwassen man heeft de prostaat een stabiel gewicht van 15 à 25 gram.

Wanneer de prostaat groeit, gaat een deel van de prostaat zich om een deel van de urinebuis wikkelen en kan problemen veroorzaken bij het plassen. Omdat de prostaat tegen de blaas en urinebuis drukt, waardoor men het gevoel krijgt te moeten plassen, ook al is de blaas niet vol en voorkomt dat de urine op natuurlijke wijze naar buiten stroomt. Dit gevoel wordt sterker wanneer de spieren onderaan de blaas samentrekken, zelfs als er maar een kleine hoeveelheid urine aanwezig is. Na verloop van tijd kan deze constante druk de blaasspieren verzwakken, met als gevolg dat de blaas zichzelf niet meer goed kan ledigen en altijd wat urine achterlaat.

Bij een prostaatvergroting, adenoom of benigne (goedaardige) prostaathypertrofie (BPH) begint de prostaat opnieuw te groeien tot het een zeer groot volume bereikt heeft. BPH is de meest voorkomende niet-kankerachtige vorm van celgroei bij mannen en leidt niet tot prostaatkanker. De frequentie van deze goedaardige volumetoename, stijgt met de leeftijd. 50 % van de mannen tot 60 jaar en 90 % tot 80 jaar en ouder wordt hierdoor getroffen.
Saw palmetto ondersteunt de prostaatfunctie, doordat het dihydrotestosteron (DHT) verlaagt. De prostaat groeit door het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT) en ontstaat in het lichaam uit testosteron.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Prostaatvergroting natuurlijk behandelen
Saw palmetto bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit