Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5, pantotheenzuur

Geneeskracht van vitamine B5

Vitamine B5 (pantotheenzuur) is aanwezig in veel voedingsmiddelen, maar het vitamine B5-gehalte in voeding kan sterk dalen door voedselraffinage, koken, invriezen en inblikken. Vrij pantotheenzuur is een onstabiele verbinding, zodoende wordt in voedingssupplementen vrijwel altijd het calciumzout (calciumpantothenaat) gebruikt. Maar beter is nog om een vitamine B-complex in te nemen tijdens of juist na het eten omdat B-vitamines elkaars werking versterken.

Vitamine B5 (pantotheenzuur) draagt bij aan een gezonde huid, nagels en haren, gezonde gewrichten en goede psychische gezondheid.

Vitamine B5 fungeert als een co-enzym dat zorgt voor een juist verloop in de energieproductie en is daarnaast ook betrokken bij het vetzuurmetabolisme. Het speelt ook een rol bij de synthese van vetten, hormonen en neurotransmitters in de hersenen. Zo speelt vitamine B5 een rolt bij de vorming van hormonen in onder andere de bijnieren.

Mogelijke symptomen van vitamine B5 tekort

Ernstige tekorten zijn zeldzaam en worden over het algemeen alleen gezien bij ernstige ondervoeding, echter kunnen lichte tekorten verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken
  • Braken
  • Brandende voeten
  • Depressie
  • Luchtweginfecties
  • Maagpijn
  • Slapeloosheid
  • Slechte conditie van huid, nagels en haren
  • Snel geïrriteerd zijn
  • Spierzwakte
  • Vermoeidheid
Zwangere vrouwen, vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, rokers, mensen die veel alcohol consumeren, iedereen die onder hoge chronische stress staan, mensen met ernstige ondervoeding en mensen met een verminderde absorptie van vitaminen en mineralen als gevolg van bepaalde medicijnen of darmstoornissen lopen het meeste risico op een vitamine B5 tekort.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vitamine B5

Vitamine B5 ondersteund de bijnieren maar ook vitamine B3 en vitamine B6 zijn van belang voor de bijnieren. Vitamine B5 verhoogt de productie van cortisol en andere bijnierhormonen. Deze hormonen helpen de stofwisseling, helpen allergieën bestrijden en zijn nuttig bij het weefselherstel. Mensen onder stress kunnen een tekort ontwikkelen aan vitamine B5. Eén van de belangrijkste en meest fundamentele functies van vitamine B5 is om ons lichaam te helpen bij het omzetten van voedsel in brandstof. Vitamine B5 helpt om koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten in bruikbare energie.
Vitamine B5 (pantotheenzuur) is nodig voor de synthese van co-enzym A (CoA), dat onder andere een rol speelt in de citroenzuurcyclus, een serie biochemische reacties die op cellulair niveau de energiehuishouding verzorgen door de verbranding van voedingsstoffen, waarbij onder meer ATP (adenosinetrifosfaat) gevormd wordt. ATP is de universele drager van chemische energie in alle levende cellen.

Waarvoor kan vitamine B5 gebruikt worden

Dosering van vitamine B5

  • De doseringsadviezen voor vitamine B5 variëren tussen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en 1000 mg per dag, afhankelijk van de toepassing.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van vitamine B5

  • Vitamine B5 werkt het best in combinatie met de andere B-vitaminen, een vitamine B-complex naast vitamine B5 is aan te bevelen. Daarnaast kan het zinvol zijn om op de aanvoer van voldoende zwavel te letten, met name cysteïne (bijvoorbeeld NAC), omdat voor omzetting van pantotheenzuur in de actieve vorm (panthethine) een -SH groep van cysteïne nodig is. Daarnaast is voor de omzetting van pantotheenzuur in CoA magnesium nodig, waardoor in geval van magnesiumdeficiëntie deze omzetting minder goed zou kunnen verlopen. Tenslotte wordt aangeraden orthomoleculaire suppletie altijd te combineren met een multivitamine en vitamine C.
Vitamine B5 (pantotheenzuur) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van vitamine B5

  • Er is momenteel geen aanvaardbare bovengrens bekend voor vitamine B5 omdat er geen nadelige effecten zijn gemeld bij overmatige inname.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit