Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is migraine

Migraine
Migraine is intense hoofdpijn, kloppend hoofdpijn die terugkeert en die meestal, maar niet altijd tot 1 kant van het hoofd is beperkt. Hoofdpijn is meestal geen ziektebeeld op zichzelf, maar een symptoom. Alle soorten hoofdpijnen hebben vergelijkbare onderliggende oorzaken, waaronder hoge ontstekingsniveaus, verhoogde stress en veranderingen in neurotransmitterspiegels, zoals serotonine.

Migraine aanvallen hebben te maken met een verstoorde doorbloeding van de hersenen en een ontstekingsreactie van de hersenvliezen, die zeer pijngevoelig zijn. De ondraaglijke, sterk belemmerende pijn is slechts een symptoom en niet het onderliggende probleem van migraine.

Veranderingen in het lichaam zoals voeding, slaap, hormonen, stress of de omgeving kunnen een migraine-aanval uitlokken.

Homocysteïne is een normaal afbraakproduct van de menselijke eiwitstofwisseling, dat normaal gesproken met behulp van geactiveerd foliumzuur wordt afgebroken. Als dit proces verstoord is, kan homocysteïne zich ophopen. Een verhoogd homocysteïne-gehalte in het bloed gaat gepaard met hogere spierspanning en kan bokkende hoofdpijn veroorzaken. Homocysteïne hebben we nodig voor de huishouding van eiwitten in ons lichaam, een te veel aan homocysteïne kan echter schadelijk zijn.

Voedingsmiddelen en migraine

Tyramine

Is een eiwit dat van nature, vooral in eiwitrijke producten
  • Bier zoals bijvoorbeeld trappist
  • Chocolade
  • Kazen: hoe rijper de kaas, hoe hoger het tyraminegehalte
  • Lever (behalve verse lever)
  • Overrijpe bananen
  • Rode wijn
  • Tuinbonen, koolrabi, zuurkool
  • Vlees- en gistextracten
  • Wild
  • Zoute en zure haring, alle gerookte vissoorten

Nitraat

Is een stof die van nature voorkomt in groenten en, in mindere mate, in grondwater. Daarnaast worden nitraat en nitriet soms aan levensmiddelen toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren of voor kleurvorming.
  • Gerookt en gezout vlees
  • Hesp
  • Hotdogs
  • Worst

Mononatriumglutamaat

Ook bekend als Ve-Tsin of E621 wordt gebruikt als smaakversterker in veel producten.
  • Aziatische bereidingen, zowel van natuurlijke oorsprong (uit bijvoorbeeld Sojasaus
  • Gevriesdroogde soepen (bijvoorbeeld soep uit een pakje)
  • Ingeblikte voedingsmiddelen
  • Vissaus), als toegevoegd in de vorm van Ve-Tsin

Alcohol

  • Bier
  • Rode wijn
  • Ook andere alcoholische dranken kunnen een aanval uitlokken

Koud voedsel

  • Koud voedsel zoals ijs kunnen bij veel mensen migraine veroorzaken.

Cafeïne

  • Chocolade
  • Cola
  • Energiedranken
  • Koffie
  • Thee

4 fases van migraine

Prodromale fase (de periode voor een aanval)

  • Dan is men overgevoelig voor licht, geur of geluid.

Aura

  • 20 % van de mensen die kampen met migraine heeft last van aura, felle lichtflitsen of gedeeltelijk gezichtsverlies.

Tijdens de aanval

  • Een bonzende of kloppende pijn aan 1 kant van het hoofd, die steeds erger wordt en zich soms ook naar de andere kant verspreidt. Braken, wazig zien, nek- en schouderpijn, tintelingen of concentratieproblemen kunnen ook voorkomen. Een onbehandelde aanval kan een paar uur tot enkele dagen duren.

Postdromale fase (de periode na de aanval)

  • Kan men zich uitgeput voelen, geïrriteerd en verward voelen of juist fris en euforisch.
Parthenolide een inhoudsstof van moederkruid vermindert de reactie van de gladde spieren op allerlei chemische stoffen, waardoor samentrekking van de bloedvaten en de daarop volgende verwijding vermindert. Hierdoor kan moederkruid ingezet worden om de symptomen te verminderen van migraine en hoofdpijn, waaronder pijn, misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Migraine natuurlijk behandelen
Magnesium bisglycinaat bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit