Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is het metabool syndroom

Metabool syndroom, insulineresistentie syndroom
Metabool syndroom (insulineresistentie syndroom) is een combinatie van aandoeningen, waaronder abdominale obesitas (obesitas met veel buikvet), hoge triglycerideniveaus, hoge bloedsuikerspiegels, hoge bloeddruk en hoge cholesterol. Wanneer bij iemand 3 of meer van deze metabole aandoeningen samen voorkomen, wordt er van het metabool syndroom gesproken. Het metabool syndroom betreft een verzameling van klachten rond de stofwisseling.

Niet alleen mannen met overgewicht en een bierbuik vallen ten prooi aan het metabool syndroom, ze vormen weliswaar de grootste groep, maar ook vrouwen die weinig bewegen stellen zichzelf bloot aan de gevaren van het syndroom.

Onze voeding bestaat voor een groot deel uit koolhydraten, maar ons lichaam is er niet op voorzien om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose, hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel.

Een hoge bloedsuikerspiegel zorgt voor het ontstaan van AGE's (Advanced Glycated Endproducts). AGE's ontstaan door versuikering van eiwitten en vetten, glucose oxideert in het bloed en gaat ongecontroleerde verbindingen aan met eiwitten of vetten. Eiwitten en vetten beschadigen hierdoor en veranderen van structuur en kunnen niet hun oorspronkelijke taak uitoefenen. Deze AGE's zorgen voor ontstekingen en richten veel schade aan.

AGE's veroorzaken ook stille ontstekingen (die niet merkbaar zijn maar later grote gevolgen kunnen hebben) zoals bijvoorbeeld ontstekingen in de vaatwanden, aderverkalking, Alzheimer, blindheid en hartinfarct. Denk aan het feit dat onze voorouders weinig tot geen granen aten.

Insuline zorgt ervoor dat het overtollige bloedsuiker naar de weefsels wordt weggeloodst. Het wordt als (buik)vet opgeslagen.
Een toename van de DHA-concentratie met 2% of meer gaat gepaard met een verbetering van de insulinegevoeligheid van de lever, afname van het triglyceridengehalte en vermindering van het vetgehalte van de lever met gemiddeld 26%. Bovendien voorkomen omega 3-vetzuren opnieuw vetvorming in de lever. Omega 3-vetzuren kunnen de insulineresistentie, ontsteking en risicofactoren voor hartziekten verminderen bij mensen met het metabool syndroom.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Het metabool syndroom natuurlijk behandelen
Omega 3 (algenolie) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit