Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van het metabool syndroom

Metabool syndroom, insulineresistentie syndroom

Energierijk voedsel

  • De verhouding tussen energierijk eten (voornamelijk teveel koolhydraten) en weinig bewegen is een probleem in onze leefwereld. Het menselijk lichaam slaat overtollige energie op in de vorm van vet. Het verorberen van energierijk eten (vooral suikers en vetten) gaat een hele tijd goed, tot het moment dat een zekere grens wordt bereikt en vooral als de lever de uitputting nabij is. De lever kan vetten en suikers dan niet goed meer verteren en gaat zelf vetten opslaan, waardoor de leverfuncties nog verder teruglopen.

Orgaanvet

  • Dat ligt opgeslagen rond de organen (diepliggend buikvet) gaat op den duur zelf als een orgaan werken. De vetcellen produceren stoffen die de gevoeligheid voor insuline ondermijnen en maken stoffen aan die ontstekingen bevorderen. Bij mannen zet buikvet het voor hen gunstige hormoon testosteron om in oestrogeen, dat de vetopslag nog eens bevordert.

Minder testosteron

  • Kan zowel een gevolg als een oorzaak zijn van het metabool syndroom. Mannen met weinig testosteron hebben een hogere kans te sterven. Bij mannen boven de 40 neemt de productie van testosteron van nature langzaam af. De teruggang wordt echter versneld door buikvet en weinig beweging. Het gevolg hiervan is een afnemende spiermassa, terwijl spieren juist energie nodig hebben. Dat is weer van invloed op de bloedsuikerspiegel en de insulineresistentie.

Slechte bloedwaarden

  • Als met name de lever en de alvleesklier zijn uitgeput, wordt de bloedcholesterolratio slechter. Er circuleert dan meer van het slechte LDL-cholesterol en minder van het goede HDL-cholesterol in het bloed. Dat vergroot de kans op aderverkalking. Andere bloedvetten (triglyceriden) nemen ook in ongunstige mate toe en er is een hogere kans op de vorming van bloedstolsels. De bloedglucosespiegel is vaak langdurig hoog. Daardoor reageren de lichaamscellen minder goed op insuline: er ontstaat een lichte vorm van diabetes type 2 (prediabetes). Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de mensen met het metabool syndroom in meer of mindere mate insulineresistent is.

Diabetes type 2

  • Mensen met het metabool syndroom hebben een 5 x meer kans op het krijgen van diabetes type 2. Vaak is er al sprake van een voorstadium van diabetes. De aandoening tast vooral vaatwanden aan, waardoor de kans op hart- en vaatziekten, zoals infarcten en beroertes, toeneemt. Opvallend is dat er in het voorstadium van diabetes vaak ook sprake is van hoge bloeddruk.

Hoge bloeddruk

  • Is soms genetisch bepaald, maar is meestal een gevolg van overgewicht, weinig bewegen, roken, stress en ongezond eten. Hoge bloeddruk is op zijn beurt weer een van de veroorzakers van hart- en vaatziekten. Een erectiestoornis kan een voorbode zijn van verslechterde vaatwanden.

Erectiestoornissen

  • Zijn slechts zelden een gevolg van te weinig testosteron. Een veel vaker voorkomende oorzaak is aderverkalking. De zwellichamen in de penis zijn namelijk extra gevoelig voor aderverkalking. De vuistregel is dan ook simpel, wat slecht is voor het hart, is slecht voor de penis. Erectiestoornissen kunnen dus een voorbode zijn van hartproblemen.
Een toename van de DHA-concentratie met 2% of meer gaat gepaard met een verbetering van de insulinegevoeligheid van de lever, afname van het triglyceridengehalte en vermindering van het vetgehalte van de lever met gemiddeld 26%. Bovendien voorkomen omega 3-vetzuren opnieuw vetvorming in de lever. Omega 3-vetzuren kunnen de insulineresistentie, ontsteking en risicofactoren voor hartziekten verminderen bij mensen met het metabool syndroom.
Wat is het metabool syndroom
Mogelijke symptomen
Het metabool syndroom natuurlijk behandelen
Omega 3 (algenolie) bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit