Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht luteïne

Luteïne

Geneeskracht van luteïne

Luteïne behoort tot de carotenoïden en werken als krachtige antioxidanten en wordt aangetroffen als kleurstof in het menselijk oog (macula en retina). Luteïne heeft een ontstekingsremmende werking (leidt tot afname van de ontstekingsmarker sC5b-9 in het bloedplasma), heeft een beschermende effect bij maculadegeneratie (oogaandoening waarbij gezichtsscherpte afneemt), beschermt tegen schadelijke effecten van zonlicht. Luteïne beschermt het oog tegen vrije radicalen en functioneert als een inwendige zonnebril, waardoor luteïne de ogen beschermd tegen blauw- en UV-licht, zodat het gezichsvermogen minder snel achteruit gaat.

Luteïne komt samen met zeaxanthine voor in de gele vlek van het netvlies. Ook bij andere oogproblemen zoals staar en degeneratie van het netvlies kan luteïne uitkomst bieden. In het midden aan de binnenkant van het oog bevindt zich de gele vlek en daarmee zien we de wereld het scherpst. De gele vlek krijgt te maken met een geconcentreerde hoeveelheid zonlicht, wat hoge eisen stelt aan de antioxidantcapaciteit in dit gebied.

Het lichaam is niet in staat om zelf luteïne aan te maken en is daarom afhankelijk van voldoende inname via de voeding. Luteïne wordt het beste opgenomen als het wordt ingenomen met een vetrijke maaltijd.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van luteïne:

Luteïne wordt ingezet om de werking van de ogen te ondersteunen. Met name bij leeftijdsgerelateerde maculadedegeneratie wordt luteïne vaak in combinatie met zeaxanthine ingezet. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauw- en UV-licht het netvlies beschadigen. Luteïne kan zorgen voor verbetering van de gezichtsscherpte en scherper zien in het donker en gaat vermoeide ogen tegen. De kwaliteit van macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Luteïne en zeaxanthine kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Luteïne helpt bij vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.
Luteïne is een antioxidant, heeft een ontstekingsremmende werking en is betrokken bij de reparatie van DNA. Luteïne en zeaxanthine kunnen niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt. Het lichaam is dus afhankelijk van aanvoer van buitenaf.

Waarvoor kan luteïne gebruikt worden

Dosering van luteïne

  • Naargelang de aandoening 6 tot 20 mg/dag.
Luteine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van luteïne

  • Luteïne heeft een lage toxiciteit mits men niet meer luteïne per dag inneemt dan de aanbevolen dosering. Het innemen van maximaal 20 mg luteïne uit zowel de voeding als supplementen lijkt veilig.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit