Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is een lekkende darm

Verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, lekkende darm syndroom, leaky gut

Wat is lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom is een aandoening waarbij onverteerde eiwitten zoals gluten, gifstoffen en bacteriën in de bloedbaan terecht kunnen komen, dit komt omdat de poort tussen de darmwand en de bloedbaan beschadigd zijn en onverteerde deeltjes door de darmwand kunnen gaan.

Wanneer deze deeltjes in de bloedbaan terechtkomen, veroorzaakt het een systeembrede ontsteking en kan het een immuunrespons in het lichaam initiëren. Als de lekkende darm na verloop van tijd niet wordt genezen, kan dit leiden tot voedselgevoeligheden, artritis, inflammatoire darmaandoeningen, huidproblemen zoals eczeem, hypothyreoïdie, bijniervermoeidheid, depressie, angst, ADHD, slechte opname van voedingsstoffen en auto-immuunziekten.

Behalve wanneer eiwitten onvoldoende afgebroken worden, kan ook een verhoogde doorlaatbaarheid van de darm er de oorzaak van zijn dat meer giftige peptiden en andere ongewenste stoffen in het bloed (en tenslotte ook in de hersenen i.v.m. peptiden) terechtkomen.

Onvolledige eiwitvertering, aminozuren en hun rottingsmetabolieten

Bij een onvolledige vertering van eiwitten kunnen rottingsmetabolieten ontstaan. Voorbeelden van eiwitrottingmetabolieten en klachten die ze kunnen geven zijn.

L-tyrosine

  • Wordt omgezet in Tyramine (fenol) en veroorzaakt vermoeidheid en hoofdpijn

L-cysteïne

  • Wordt omgezet in mercaptaan en veroorzaakt vermoeidheid, afbraak bindweefsel, slijmvliesklachten en slechte adem

L-fenylalanine

  • Wordt omgezet in cresol en veroorzaakt vermoeidheid, gedragsveranderingen.

L-histidine

  • Wordt omgezet in histamine en veroorzaakt vermoeidheid, gedragsveranderingen, jeuk en allergie

L-arginine

  • Wordt omgezet in agmatine en veroorzaakt vermoeidheid, hartritme klachten, gedragsveranderingen en stoornissen in de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as

L-ornithine

  • Wordt omgezet in Putrescine en veroorzaakt vermoeidheid, afbraak bindweefsel en slechte adem

L-lysine

  • Wordt omgezet in Cadaverine en veroorzaakt vermoeidheid, slechte adem en afbraak bindweefsel

L-tryptofaan

  • Wordt omgezet in Indolen, escatol en veroorzaakt vermoeidheid, hoofdpijn, keelpijn, hooikoorts, loopneus, astma en branderige ogen
L-glutamine speelt een belangrijke rol in de aminozuur-, koolhydraat- en vetstofwisseling, belangrijk voor het immuunsysteem en voor een goede opbouw en regeneratie van de darmwand. L-glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm tegen te gaan.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken

Reacties

    Powered By ConvertKit