Doorgaan naar hoofdcontent

Mogelijke oorzaken van een lekkende darm

Verhoogde doorlaatbaarheid van de darm, lekkende darm syndroom, leaky gut
  • Een verstoorde darmflora (o.a. door schimmelinfectie, zoals met candida albicans).
  • Bepaalde geneesmiddelen, bv. NSAI's (aspirine) en antibiotica.
  • Voedselintoleranties (vooral gluten , melk en eieren).
  • Problemen met maagzuur en pepsine (enzym dat eiwitten in de maag splitst in peptiden), pepsine kan niet vrijkomen als de pH onvoldoende zuur is.
  • Te lage PH in de darm.
  • Opioïde peptiden toxititeit.
  • Coeliakie (glutenallergie).
  • Onvoldoende sulfatie van de eiwitten van de darmwand door een tekort aan zwavel in de voeding of door een deficiëntie in het fenyl sulphur transferase (PST) enzymsysteem (neurotransmitters, steroïde, bepaalde geneesmiddelen en vele xenobiotica en fenolverbindingen worden primair via deze sulfatie-route ontgiftigd. Gewoonlijk vindt voldoende sulfatie van de eiwitten aan de oppervlakte van de darmwand plaats, waardoor een ononderbroken beschermende laag over de darmwand gevormd wordt. Wanneer de sulfatie van de eiwitten onvoldoende plaats kan vinden, gaan deze klonteren en wordt de beschermende laag onderbroken. Hierdoor wordt de doorlaatbaarheid van de darmwand verhoogd.Teveel proteaseremmers in voeding (bv. soja).
  • Onvoldoende eiwitsplitsende enzymen (DPP-IV enzym, protease): in tegenstelling tot wat lang gedacht is, is het normaal dat ook niet volledig gesplitste peptiden de darmwand in beperkte mate passeren. Wanneer de eiwitten/peptiden in het maagdarmkanaal onvoldoende afgebroken worden, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende eiwitsplitsendeenzymen aanwezig zijn voor hun afbraak, is de concentratie aan peptiden in het maag- darmkanaal verhoogd. Hierdoor zullen meer peptiden er in slagen de darmwand en vervolgens ook de bloed-hersen barrière te passeren, wat tot allergische klachten en/of de eerder beschreven toxische klachten kan leiden. Een van de naar voren gebrachte theorieën is dat (een deel van de) autisten en AD(H)D'ers, maar ook bij CVS/ME en MCT een (erfelijk bepaalde) verminderde eiwitafbraak heeft.
  • Verhoogde IAG (een abnormale metaboliet van het aminozuur tryptofaan): deze verhoging zou veroorzaakt kunnen worden door insecticiden met een organo fosforus basis. Een voorloper van IAG (Indolyl Acrylic Acid), kan hierdoor ingebed worden in de vetten van membranen (waaronder van de darm en de bloed-hersen barrière) waardoor de doorlaatbaarheid van deze membranen (voor peptiden) wordt verhoogd. Een tweede oorzaak van een verhoogde IAG kan gevonden worden doordat de stofwisseling van tryptofaan is verstoord (tryptofaan is de voorloper van 5HTP die op zijn beurt de voorloper is van serotonine). Zo zouden onder bepaalde (abnormale) omstandigheden door bepaalde darmbacteriën tryptofaan omgezet kunnen worden in indolpropionic zuur.
  • Lekkende darm syndroom kan men aanpakken door 6 weken spijsverteringsenzymen zoals pancreatine (is een mengeling van verschillende enzymen) in te nemen, deze voorkomen en verhelpen ontstekingen. Daarna een maand glucosamine innemen, deze herstelt de buitenste laag van het darmslijmvlies.
L-glutamine speelt een belangrijke rol in de aminozuur-, koolhydraat- en vetstofwisseling, belangrijk voor het immuunsysteem en voor een goede opbouw en regeneratie van de darmwand. L-glutamine wordt daarom vaak ingezet om lekkende darm tegen te gaan.
Wat is een lekkende darm
Mogelijke symptomen
Een lekkende darm natuurlijk behandelen
L-glutamine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit