Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is jicht

Jicht
Jicht is een pijnlijke aandoening dat wordt beschouwd als een complexe vorm van artritis, die wordt veroorzaakt wanneer zich te veel urinezuur (uraatkristallen) in het lichaam ophoopt. Hoge niveaus van urinezuur veroorzaken de vorming van kristallen in de gewrichten, wat intense pijn en ontsteking veroorzaakt.

Het lichaam produceert urinezuur omdat het purines afbreekt, die veel voorkomen in vlees, zeevruchten, peulvruchten, alcohol, fructose, gist en sommige groenten.

Wanneer het lichaam optimaal functioneert, lost het urinezuur op in de bloedbaan en gaat vervolgens door de nieren en wordt verwijdert via de urine. Bij te veel urinezuur of bij slecht werkende nieren of als de nieren het minder goed uitscheiden, kan het urinezuur in het bloed blijven circuleren en hoopt urinezuur zich op en vormen naaldachtige kristallen in een gewricht(en) die intense pijn veroorzaken.

Zonder adequate behandeling en veranderingen in het voedingspatroon, zullen jichtaanvallen waarschijnlijk terugkeren en in het algemeen frequenter, pijnlijker worden en langer duren dan de eerste aanval. Naast de pijn en het ongemak van jicht, is er een groter risico op het ontwikkelen van andere aandoeningen, waaronder hartaanvallen en kanker, waarbij prostaatkanker vooral bij mannen van belang is.
Vitamine C werkt als antioxidant en schakelt het enzym xanthine oxidase uit, een enzym dat urinezuur maakt. Vitamine C in kleine doses verdeeld over de dag helpt urinezuur uit de weefsels vrij te komen en uit te scheiden. Neem geen hoge dosis vitamine C, daardoor kan te veel urinezuur ineens vrijkomen, zodat nierstenen kunnen ontstaan.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Jicht natuurlijk behandelen
Vitamine C bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit