Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht guldenroede

Guldenroede, Solidago virgaurea, echte guldenroede, heidens wondkruid, European goldenrod
Solidago virgaurea, echte guldenroede, heidens wondkruid, European goldenrod, golden rod

Geneeskracht van guldenroede

Guldenroede groeit in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Het gedijt goed in bermsloten en velden. Het bovengrondse gedeelte (bloemen en bladeren) van guldenroede bevat de inhoudsstoffen saponinen en flavonoïden antioxidanten zoals quercetine en kaempferol, die de urinestroom verhogen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

De gele bloemen van de guldenroede bloeien in de late zomer en de vroege herfst. Het bestuift gemakkelijk met andere planten, er zijn dus meer dan 100 verschillende soorten guldenroede. Er wordt aangenomen dat ze allemaal vergelijkbare gezondheidseigenschappen hebben, maar Solidago virgaurea (Europese guldenroede) is de best bestudeerde soort en wordt gebruikt in de traditionele Chinese en Europese kruidengeneeskunde. Verwar Europese guldenroede (Solidago virgaurea) niet met de Canadese guldenroede (Verbascum densiflorum).

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van guldenroede

Guldenroede is een tonicum voor de nieren, helpt nierstenen voorkomen, werkt weefselherstellend op de nieren, werkt ondersteunend bij chronische nierontsteking, nierverschrompeling en onvoldoende nierfunctie.

Guldenroede werkt urinezuurdrijvend, bloedzuiverend en ontgiftend, geschikt voor huidaandoeningen door ophoping van afvalstoffen, voorjaarskuren, reinigingskuren en auto intoxicatie (ziekten die door stofwisselingsproducten van de darmbacteriën of door allerlei storingen in de weefselstofwisseling ontstaan).

Guldenroede vermindert de doordringbaarheid en verhoogt de weerstand van de bloedvatwanden waardoor minder vocht kan doorsijpelen.
Guldenroede bevat saponinen, die schimmelwerende effecten hebben en flavonoïden, die antioxiderende en ontstekingsremmende functies hebben. Guldenroede werkt urinedrijvend, de urineproductie kan na inname 2 x zo hoog worden zonder dat de nieren geïrriteerd raken. Het helpt nierstenen te voorkomen, werkt samentrekkend en ontstekingswerend. Omdat urinezuur wordt afgedreven en er meer urine wordt aangemaakt worden allerlei afvalstoffen die in het lichaam opgeslagen zijn, verwijderd.

Waarvoor kan guldenroede gebruikt worden

Dosering van guldenroede

  • De juiste dosis voor guldenroede is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor guldenroede vast te stellen.
Guldenroede bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van guldenroede

  • Bij gebruik van guldenroede-extracten dient men veel te drinken.
  • Als de nieren en/of het hart minder goed functioneren wordt guldenroede beter niet gebruikt.
  • ebruik tijdens de zwangerschap of borstvoeding wordt ontraden (niet onderzocht).
  • Hoewel de literatuur geen bijwerkingen vermeldt, kan het hoge looistofgehalte van de guldenroede soms de slijmvliezen irriteren of obstipatie veroorzaken.
  • Niet altijd werken hoge doseringen het beste! Te hoge doseringen kunnen bijtend werken op de slijmvliezen of zelfs de lever beschadigen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit