Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is tandbederf

Cariës, gaatjes, tandbederf, tandpijn kiespijn, rotte tand, tandvleesontsteking
Tandbederf (cariës) wordt veroorzaakt door het oplossen van het tandglazuur (verkalkte weefsel, wit van kleur, dat het zichtbare deel van de tand bedekt) en daarna de pulpa (het geheel van bindweefsel, zenuwvezels en bloedvaten dat zich in het wortelkanaal bevindt). De tand wordt gevoelig en loopt het risico om op termijn volledig vernietigd te worden.

Als er eenmaal een gaatje in een tand is, kan het gaatje niet meer op natuurlijke wijze dichtgroeien. Toch is er een studie gepubliceerd in het British Medical Journal

Volgens een studie gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ.com) kunnen gaatjes en tandbederf mogelijk worden omgekeerd met een dieet. Een dieet rijk aan fytinezuur veroorzaakt een toename van tandbederf. Fytinezuur kan mogelijk nadelig zijn voor de opname van mineralen in het lichaam. Bijvoorbeeld brood bevat een hoge concentratie fytinezuur.

De grootste boosdoener die gaatjes boren in onze tanden is suiker. Suiker is een zuur dat letterlijk de tanden kan ontkalken en demineraliseren zodat het tandglazuur oplost.

Fytinezuur komt voor in sommige plantaardige voedingsproducten, met name in volle granen, bonen en erwten. Fytinezuur heeft de eigenschap zich te binden aan mineralen en worden als onoplosbare componenten niet opgenomen in de darm. Fytinezuur is dus een mineraalblokker en enzymremmer die daardoor kan zorgen voor gezondheidsproblemen. De belangrijkste reden waarom fytinezuur vandaag de dag een probleem is geworden, is omdat oude voedselbereidingstechnieken, zoals kiemen of zuurdesemfermentatie, die het fytinezuur doodt niet meer worden toegepast. Een dieet met veel fytinezuur, zorgt voor mineralen tekorten en veroorzaakt niet alleen tandbederf maar bijvoorbeeld ook osteoporose. Ongeveer 80 % van de fosfor in granen en bonen is gebonden aan fytinezuur, dus het is volledig onabsorbeerbaar. Naast het blokkeren van de beschikbaarheid van fosfor, bindt fytinezuur mineralen die nodig zijn voor de mondhygiëne, zoals calcium, magnesium, ijzer en zink. Het consumeren van voedingsmiddelen met een hoog fytinezuurgehalte vermindert de magnesiumopname met 60 % en het zink met 20 %.

Tandenpoetsen

Dagelijks de tanden poetsen helpt voedingsresten en tandplaque te verwijderen, waardoor het risico op tandcariës vermindert. Het is absoluut noodzakelijk om dagelijks na elke maaltijd de tanden te poetsen. Door het poetsen worden de tanden verlost van voedingsresten en tandplak. Een ideale poetsbeurt duurt ongeveer 3 minuten en moet overal nauwkeurig en niet zozeer energiek gebeuren. U moet alle vlakken van de tand poetsen, met een draaiende beweging van het tandvlees naar de tand toe. De tandenborstel moet regelmatig worden vervangen. De ideale tandenborstel heeft een soepele steel en een kleine kop (om gemakkelijk de moeilijk bereikbare zones te poetsen) en is voorzien van soepele synthetische haren.
Orale probiotica beïnvloedt een goede microbiële samenstelling in de mond. Een stabiel evenwicht tussen de zogenaamd gunstige bacteriën en potentieel ziekteverwekkende bacteriën is erg belangrijk. Onder invloed van externe factoren, bijvoorbeeld een slecht voedingspatroon, kan het evenwicht verstoord raken met een overgroei van slechte bacteriën. Deze onbalans van de mondflora is een primaire oorzaak van tandvleesontsteking en tandontsteking.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Tandbederf natuurlijk behandelen
Orale probiotica bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit