Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht dong quai

Dong quai, Angelica Sinensis, vrouwelijke ginseng, Chinese engelwortel, Dang gui, tang kuei, tang kwai
Dong quai, Angelica Sinensis, vrouwelijke ginseng, Chinese engelwortel, Dang gui, tang kuei, tang kwai

Geneeskracht van dong quai

De 2 tot 3 jaar oude wortel van dong quai (Chinese engelwortel) bevat de meest werkzame inhoudsstoffen zoals alkenylbenzenen, ferulazuur en coumarines (cumarine) die de oestrogeenspiegel bij vrouwen kunnen normaliseren.

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt dong quai toegepast bij vrouwenklachten zoals premenstrueel syndroom (PMS), overgangsklachten (menopauze) en een verlaagd libido. Dong quai werkt versterkend op de vrouwelijke voortplantingsorganen

Soms wordt in plaats van Angelica Sinensis ook Angelica Acutiloba of Angelica Gigas gebruikt. Alhoewel ze enigszins op elkaar lijken, verschillen de inhoudstoffen en zijn ze therapeutisch gezien niet verwisselbaar.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van dong quai

Dong quai kan de symptomen die ontstaan bij de overgangsklachten zoals opvliegers en overmatig zweten, verminderen omdat dong quai een lichte oestrogene werking heeft en hierdoor de hormoonspiegels kan normaliseren.
Dong quai kan de vrouwelijke hormoonspiegels normaliseren en werkt ondersteunend bij klachten tijdens de menopauze. Hoewel dong quai wordt aanzien als vrouwelijke ginseng, wordt het ook gebruikt om de cardiovasculaire gezondheid en het immuunsysteem voor zowel mannen als vrouwen te verbeteren.

Waarvoor kan dong quai gebruikt worden

Dosering van dong quai

  • De juiste dosis voor dong quai is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor dong quai vast te stellen.
Dong quai bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van dong quai

  • Niet geven aan zwangere vrouwen en zeker niet tijdens de eerste 3 maand
  • Niet geven aan zogende vrouwen
  • Niet geven bij zeer hevige menstruaties met veel bloedverlie
  • Niet geven bij gastro-oesophagale reflux, bij abdominale opzetting
  • Niet geven bij diarree
  • Niet geven bij hemorragische ziekten
  • Niet geven aan kinderen
  • Niet geven bij acute virale aandoeningen
  • Vanwege het bloedverdunnend effect niet gebruiken de laatste 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep en niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld bloedende maagzweer)
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit