Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht D-mannose

D-mannose

Geneeskracht van D-mannose

D-mannose (carubinose of seminose) is een eenvoudige suiker (monosacharide) die onder andere voorkomt in ananas, appels, peren en cranberry. D-mannose wordt in het lichaam geproduceerd uit glucose, structureel is D-mannose vergelijkbaar met glucose, maar wordt het in het maagdarmkanaal langzamer geabsorbeerd. Het heeft een lagere glycemische index dan glucose, omdat het na consumptie wordt omgezet in fructose en vervolgens in glucose, waardoor de insulinerespons en het effect op de bloedsuikerspiegel wordt verminderd. Na inname wordt de D-mannose onveranderd in de bloedbaan opgenomen en wordt daarna via de urine uitgescheiden.

D-mannose wordt door de nieren uit het lichaam gefilterd, in tegenstelling tot glucose dat in de lever wordt opgeslagen. Het blijft niet lang in het lichaam en fungeert dus niet als brandstof zoals glucose. Dit betekent dat D-mannose de blaas, de urinewegen en de darmen positief kan beïnvloeden zonder andere delen van het lichaam te beïnvloeden.

D-mannose is effectief bij de preventie van terugkerende blaasinfecties en wordt als een prebioticum beschouwd omdat het de groei van goede bacteriën in de darmflora stimuleert. Suppletie met D-mannose is een veilige en effectieve methode om het risico van recidiverende blaasinfecties te verminderen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van D-mannose

D-mannose voorkomt dat bepaalde bacteriën aan de wanden van de urinewegen blijven plakken. Mannose-receptoren maken deel uit van de beschermende laag die wordt aangetroffen op cellen die de urinewegen bekleden. Deze receptoren kunnen aan E. coli binden en tijdens het plassen wegspoelen, waardoor zowel aanhechting als het binnendringen van urotheel (slijmvlies in de urinewegen) wordt voorkomen. Vrouwen die gevoelig zijn voor het oplopen van een blaasontsteking, kunnen baat hebben bij het gebruik van D-mannose. D-mannose kan preventief helpen terugkerende infecties te bestrijden als deze veroorzaakt worden door de E.coli. Ook mannen met prostaatproblemen die last hebben van een blaasontsteking kunnen baat hebben bij het gebruik ban D-mannose.
D-mannose heeft het vermogen om terugkerende urineweginfecties te bestrijden en te voorkomen dat bepaalde bacteriën (waaronder E. coli ) aan de wanden van de urinewegen blijven plakken. In de urinewegen hecht D-mannose zich aan de E.coli en schakelt daarbij de kleverige en het verder binnendringen van deze bacterie uit. Vervolgens wordt de E.coli niet gedood of beschadigd, maar weggespoeld.

Waarvoor kan D-mannose gebruikt worden

Dosering van D-mannose

  • Indien zich éénmalig een blaasontsteking voordoet kan deze behandeld worden door iedere 3 uur circa 3 gram D-mannose te gebruiken.
  • Voor jonge kinderen kan gewerkt worden met halve doseringen.
  • Doorgaans is de infectie in 1 tot 3 dagen bestreden.
  • Indien de behandeling effectief is, zijn de klachten na 24 uur gebruik van D-mannose al afgenomen.
  • De totale behandeling dient echter 4 dagen gecontinueerd te worden.
D-mannose bij bol.com

Welke voedingsstoffen versterken de werking van D-mannose

  • Cranberry-extract
  • Vitamine C
  • Probiotica

Bijwerkingen en waarschuwingen van D-mannose

  • Het kan leiden tot lossere ontlasting en een opgeblazen gevoel.
  • In hoge doses kan D-mannose de nieren beschadigen.
  • Er is niet genoeg bekend over het gebruik van D-mannose tijdens de zwangerschap en borstvoeding.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit