Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht carotenoïden

Carotenoïden, tetraterpenoïden, betacarotenen, betacaroteen, β-caroteen, α-caroteen lycopeen

Geneeskracht van carotenoïden

Carotenoïden (tetraterpenoïden) zijn naast chlorofyl en flavonoïden, de belangrijkste kleurstoffen van de natuur. Ze zijn verantwoordelijk voor de rode, oranje en gele kleur van fruit en groenten. Er bestaan meer dan 600 verschillende carotenoïden, maar een aantal van de meest bekende zijn: α-caroteen, β-caroteen, β-cryptoxanthine, lycopeen, luteïne en zeaxanthine.

Carotenoïden hebben sterke antioxiderende capaciteiten, maar hebben niet allemaal dezelfde werking. Bepaalde carotenoïden, waaronder α-caroteen, β-caroteen en β-cryptoxanthine zijn betacarotenen (provitamine A-verbindingen), ze worden in het lichaam omgezet tot vitamine A. Luteïne, zeaxanthine en lycopeen zijn geen betacarotenen.

De biologische beschikbaarheid van carotenoïden verbetert wanneer ze gekookt worden. Veel antioxidanten en fytonutriënten zijn niet erg stabiel en worden ten minste gedeeltelijk vernietigd wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen, maar carotenoïden in het algemeen zijn een uitzondering op deze regel. Carotenoïden worden het best opgenomen samen met gezonde vetten (geen grote hoeveelheid vet, 1 theelepel olie is voldoend), zorgen voor een goede absorptie

Verschillende soorten carotenoïden

  • Bètacaroteen (β-caroteen) en A-caroteen (α-caroteen) zijn nauw verwant, omdat ze allebei provitamine A-verbindingen zijn. Betacarotenen hebben ontstekingsremmende, kankerbeschermende eigenschappen.
  • Luteïne en Zeaxanthine zijn de enige 2 carotenoïden die in het netvlies en de lens van het menselijk oog worden aangetroffen en daarom zijn ze belangrijk voor het beschermen van het gezichtsvermogen.
  • Lycopeen is een helder rode kleurstof in tomaten, ze verminderen het risico op het ontwikkelen van prostaataandoeningen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van carotenoïden

Carotenoïden verbeteren de pigmentdichtheid van de macula en leidt tot een sneller herstel van het gezichtsvermogen na blootstelling aan een felle lichtbron, vermoedelijk spelen de antioxidatieve eigenschappen van de carotenoïden hierbij een rol.

Carotenoïden kunnen de gevoeligheid voor zonlicht verminderen bij mensen met erytropoëtische protoporfyrie (is een stofwisselingsziekte waarbij iemand overgevoelig is voor zonlicht)

Carotenoïden remmen de huidveroudering en beschermen de huid tegen verbranding door de zon. Ultraviolette straling kan de plasma- en huidconcentraties van carotenoïden verlagen.
Carotenoïden helpen cellen te beschermen tegen schade. De voordelen van carotenoïden zijn onder meer het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van gezonde groei en ontwikkeling, het gezond houden van de ogen, het versterken van de immuniteit en het beschermen van de huid.

Waarvoor kunnen carotenoïden gebruikt worden

Dosering van carotenoïden

Zonnebrand

  • Tussen de 182 tot 300 mg per dag

Maculaire degeneratie

  • Dagelijks 15 mg carotenoïden, 500 mg vitamine C en 400 IE vitamine E
Supplementen/plantenextracten bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van carotenoïden

  • In gebruikelijke doseringen zijn van carotenoïden geen contra-indicaties bekend.
  • Bij sommige mensen kunnen carotenoïden (vooral betacaroteen) een vergeling van de huid veroorzaken. Dit is een onschuldig effect dat weer verdwijnt zodra de dosering wordt verminderd.
  • Factoren die de concentraties carotenoïden in serum beïnvloeden, zijn onder andere alcoholconsumptie, het gebruik van orale anticonceptiva, roken en langdurige blootstelling aan UV licht.
  • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit