Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is osteoporose (botontkalking)

Botontkalking, osteoporose
Osteoporose treedt op wanneer het lichaam te veel bot verliest of te weinig bot aanmaakt. Osteoporose komt over het algemeen voor bij vrouwen ouder dan 50 jaar, hoewel ook jongere vrouwen en mannen deze aandoening kunnen ontwikkelen.

Onder de microscoop bekeken, bevatten osteoporotische botten zichtbaar een abnormale weefselstructuur. Osteoporose ontstaat wanneer er kleine gaatjes of verzwakte plekken in de botten ontstaan die kunnen leiden tot botbreuken, botpijn en soms andere complicaties zoals een Dowager bult (kyfose), een abnormale uitwendige kromming van de thoracale wervels van de bovenrug.

Tanden en botten zijn veruit de hardste bestanddelen van ons lichaam, dit danken ze grotendeels aan calcium, het meest voorkomende mineraal in deze lichaamsstructuren en natuurlijk aan vitamine D, dat een grote rol speelt bij de opname van dit mineraal vanuit het maagdarmkanaal en de inbouw in het botweefsel. Maar het draait echt niet alleen om calcium en vitamine D, de stevigheid van de botten hangt ook af van andere voedingsstoffen.

Hoe hard en duurzaam botstructuren kunnen zijn, wordt geïllustreerd door archeologische vondsten. Onder gunstige omstandigheden kunnen bijvoorbeeld menselijke schedels miljoenen jaren bewaard blijven. Vooral bij opgravingen vanaf de Romeinse tijd zijn botten als een boek dat alleen nog moet worden gelezen. Zo zijn sommige ziekten na vele honderden jaren nog af te lezen aan opgegraven botresten. Een voorbeeld is rachitis (Engelse ziekte), bekend als de klassieke gebreksziekte van vitamine D. Ook artrose, osteoporose, syfilis en de ziekte van Forestier laten sporen na in de botten die eeuwen later nog zijn te ontcijferen.

Zonder de calciumcomponent in botweefsel zouden archeologen een saaier leven hebben. Wij zelf trouwens ook, want we zouden niet meer kunnen gaan en staan waar we wilden. Stevige botten die ons over de planeet dragen, zijn nu eenmaal ondenkbaar zonder kalk. Toch is botweefsel van veel meer voedingsstoffen afhankelijk dan alleen van calcium en vitamine D.

9 voedingsstoffen dragen bij tot de instandhouding van normale botten

  • Calcium
  • Eiwitten
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Mangaan
  • Vitamine C
  • Vitamine D
  • Vitamine K
  • Zink
Teveel aan homocysteïne kan een risicofactor zijn voor osteoporose en kan het gevolg zijn van tekorten aan foliumzuur, vitamine B6 en vitamine B12. Roken, cafeïne en alcohol kunnen ook teveel aan homocysteïne veroorzaken.

Homocysteïne interfereert met de vorming van crosslinks (koppeling van 2 verbindingen) in het collageen. Dat zou mogelijk de ontwikkeling van de micro-samenstelling van het bot belemmeren, zonder de mineralendichtheid ervan aan te tasten.
Calcium, vitamine D, magnesium en vitamine K2 (botformule) zijn de 4 belangrijkste voedingsstoffen voor sterke en gezonde botten. Deze voedingsstoffen hebben ieder een eigen werking op onze beenderen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken

Reacties

    Powered By ConvertKit