Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht zwarte bes (Ribes nigrum)

Zwarte bes Ribes nigrum, paters, zwarte aalbes, moelvers, waalbezen, black currant
Zwarte bes, Ribes nigrum, paters, zwarte aalbes, moelvers, waalbezen, black currant

Geneeskracht van zwarte bes

Ribes nigrum (zwarte bes) bevat inhoudsstoffen die een positieve invloed hebben op de gezondheid.

Zwarte bes heeft een vitamine C-gehalte dat ongeveer 5 x hoger is dan in sinaasappels en bevat gamma-linoleenzuur (GLA) dat het immuunsysteem versterkt, waardoor het beter in staat is om ziektes te bestrijden, is effectief bij de behandeling van ontstekingen en pijn en reguleert de bloedsomloop.

De diep paarse, blauwe kleur van zwarte bes komt van het pigment anthocyaan. Anthocyanen hebben een positieve invloed op hart en bloedvaten, overgewicht en diabetes. Anthocyanen fungeren als antioxidanten die schadelijke vrije radicalen neutraliseren om celbeschadiging en chronische ziekten te voorkomen.

Zwarte bessenblaadjes rechtstreeks op de huid aangebracht verzacht wonden en insectenbeten.

Culinair kent zwarte bes veel toepassingen zoals confituur, likeuren en om een verscheidenheid aan gerechten op smaak te brengen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van zwarte bes

Ribes nigrum doet c-reactief proteïne (CRP) met 11 % en fibrinogeen met 3 % dalen. Een verhoogd gehalte aan CRP en fibrinogeen is geassocieerd met een verhoogd risico op hartinfarct, vernauwingen in de slagaders, beroertes en ernstige problemen met hart en bloedvaten.

Ribes nigrum stimuleert de bijnieren, helpt bij verzwakte bijnieren.

Ribes nigrum herstelt de huid, bevordert de nagelstructuur en haarstructuur.

Ribes nigrum voorkomt de aanhechting van het herpes simplex virus op het celmembraam en remt plaquevorming door inhibitie van de eiwitsynthese. De virus kan zich dan niet meer vermenigvuldigen, zo ook is Ribes nigrum actief tegen griepvirussen.

Ribes nigrum werkt ontstekingsremmend, pijnstillend op de gewrichten en helpt peesontstekingen te verminderen.
Zwarte bes (Ribes nigrum) bevat polyfenolen, verbindingen die ook voorkomen in bijvoorbeeld groene thee, chocolade en bosbessen. Zwarte bessen hebben de potentie om (chronische) ontstekingen te verminderen, dragen bij tot het behoud van een goede immuniteit, normaliseren de cholesterol- en triglyceridenspiegel en hebben een gunstig effect op de cholseterolspiegel.

Waarvoor kan zwarte bes gebruikt worden

Dosering van zwarte bes

Zwarte bessentinctuur

  • 1 tot 3 x daags 10 tot 30 druppels naar gelang de klachten en het lichaamsgewicht

Zwarte bessenzaadolie

  • 500 milligram 2 x per dag, gedurende minimaal 2 maanden
Ribes nigrum (zwarte bes) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van zwarte bes

  • Bij gekende allergie of hypersensitiviteit voor aalbessen of één van de ingrediënten.
  • Bij oedemen door hart- of nierlijden.
  • Zwarte bessen of het sap ervan worden afgeraden bij kinderen onder de 4 jaar, wegens het gehalte aan kleurstoffen en salicylzuur.
  • Bij gebruik van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zijn normaal gezien geen bijwerkingen te verwachten. Er worden bij klinische studies zelden nevenwerkingen gemeld na orale consumptie van de bessen en knoppen van aalbessen.
  • Op basis van diverse studies blijkt dat Ribes nigrum bessen goed worden verdragen tot een dosis van 3 keer 1000 mg per dag.
  • Voorzichtigheid is geboden bij gelijktijdig gebruik van antihypertensiva.
  • De knoppen van Ribes nigrum werken diuretisch en kunnen dus veranderingen teweegbrengen in de elektrolytenbalans. Dus men dient ook voorzichtig te zijn indien men één van de volgende geneesmiddelen gebruikt: anti-aritmica, hartglycosiden, theophylline, diuretica en lithium.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit