Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht grote engelwortel

Grote engelwortel, Angelica archangelica, Angelica officinalis, grote engelwortel, engelkruid
Angelica archangelica, Angelica officinalis, grote engelwortel, engelkruid, heilige geestkruid, hemelwortel

Geneeskracht van grote engelwortel

De gedroogde wortel van grote engelwortel bevat de belangrijke inhoudsstoffen cumarine, koffiezuurderivaten en etherische olie.

Grote engelwortel wordt geadviseerd bij spijsverteringsproblemen.

Grote engelwortel heeft een verfrissende, zeer aromatische en zoetachtige smaak. De gedroogde wortel heeft een kruidige, bittere en scherpe nasmaak.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van grote engelwortel

Grote engelwortel bevordert de maagwerking en afscheiding van maagsappen, werkt ontstekingsremmend en krampwerend op maag en darmen, bevordert de eetlust en helpt zeer goed bij een vol gevoel in de maag.
Grote engelwortel (Angelica archangelica) werkt samen met tormentil (Potentilla erecta), duizendguldenkruid (Centaurium erythraea) en absintalsem (Artemisia absinthium) synergetisch op het spijsverteringssysteem. Bonusan Angelica complex is daarom geschikt bij onder andere spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, winderigheid en verlies van eetlust.

Waarvoor kan engelwortel gebruikt worden

Dosering van engelwortel

Gedroogde wortel

  • 3 x per dag 1,5 gram

Tinctuur

  • 3 x per dag 30 tot 50 druppels voor de maaltijd
Angelica archangelica (grote engelwortel) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van engelwortel

  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap (werkt mogelijk abortief), wel als keukenkruid te gebruiken.
  • Ga tijdens het gebruik van grote engelwortel niet langdurig in de zon zitten, de fotosensibiliserende eigenschappen zorgen voor lichtgevoeligheid. Bij intense zonnestraling of overdosering van grote engelwortel kan er een allergische huidreactie optreden.
  • Grote engelwortel niet gebruiken bij maag- en darmzweren, ontsteking van de slokdarm, diverticulose (uitstulpingen van de darm), ontstoken divertikels (komen voor in de dikke darm), colitis ulcerosa, leveraandoeningen en diabetes.
  • Vanwege het mogelijk bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit