Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is voetschimmel

Atletenvoet, voetschimmel, atleetvoet, zwemmerseczeem, schimmelinfectie
Voetschimmel (atletenvoet) of zwemmerseczeem is een veel voorkomende kwaal, deze schimmelinfectie wordt veroorzaakt door schimmels die bijna voortdurend op de huid aanwezig zijn. Voetschimmel (atleetvoet) wordt veroorzaakt door de woekering van schimmels (gisten of dermatofyten) of sommige ziektekiemen. Ze treffen de ruimten tussen de tenen en worden vooral opgemerkt bij sportlui.

Dermatofyten zijn schimmels die parasitaire infecties veroorzaken op de huid, ze nestelen zich in kleine openingen of scheurtjes van de bovenste huidlaag. Dit is één van de redenen waarom een schilferige, gesneden of geschraapte huid kwetsbaarder kan zijn voor allerlei soorten infecties.

De schimmel gedijt uitstekend in benauwde, vochtige plaatsen, zoals de binnenkant van schoenen, kousen en aan het zwembad. Bij een vochtige huid is de kans groter om een schimmelinfectie op te lopen omdat de huid dan week is, hierdoor kan de schimmel zeer gemakkelijk in de huid binnendringen en vandaar verder uitgroeien. Als iemands weerstand onvoldoende is, zal dat leiden tot een infectie.

Voetschimmels kunnen rechtstreeks van persoon op persoon worden overgedragen. Het kan overleven op voorwerpen zoals de bodem van douches en badkuipen, sportuitrusting, sokken of schoenen.

De behandeling bestaat uit het goed afdrogen van de voeten, het dragen van luchtige en zweet doorlatende schoenen of pantoffels en het gebruik van een schimmeldodend middel. Een zeer goede voethygiëne, het dragen van voldoende ruime schoenen en kousen in natuurlijke vezels om transpiratie te beperken, voorkomen dat de aandoening terugkomt.

Soorten voetschimmel

  • Contactallergie
  • Erythrasma (infectie van de huid met de bacterie Corynebacterium minutissimum, meestal op plaatsen waar huidplooien elkaar raken).
  • Bacteriële infectie
  • Pompholyx (blaasjeseczeem)
  • Intertrigo (pijnlijke huiduitslag op die plaatsen waar huid tegen huid aanligt)
  • Psoriasis
Oregano olie bevat desinfecteerde verbindingen thymol en carvacrol, 2 belangrijke inhoudsstoffen die effectief schimmelinfecties verhelpen.
Mogelijke symptomen
Mogelijke oorzaken
Voetschimmel (atletenvoet) natuurlijk behandelen
Oregano olie bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit