Doorgaan naar hoofdcontent

Agar agar

Agar, Gelidium amanasii, agar agar, aggar, Japanese-Chinese Isinglass (vislijm),  rode algen

Geneeskracht van agar agar

Agar agar bevat een gel-achtige substantie, afkomstig van rode algen, een plantaardig alternatief voor gelatine.

Agar agar is smaakloos en geschikt voor de meeste diëten omdat het weinig calorieën en veel vezels bevat. Verder is agar agar rijk aan mangaan, magnesium, foliumzuur en ijzer.

Agar agar stimuleert de darmen en zorgt voor een betere stoelgang, geeft bij inname een vol gevoel en kan ondersteunend helpen om gewicht te verliezen en houdt de bloedsuikerspiegel stabiel.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van agar agar

Agar agar vertraagt het ledigen van de maag, wat kan helpen om langer een verzadigd gevoel te ervaren en de zin in eten te verminderen, kan ondersteunend helpen bij gewichtsverlies en een gestoorde glucosetolerantie verhelpen.

Agar agar bevat veel vezels, die ons lichaam niet kan verteren en fungeert als een natuurlijk laxeermiddel. Het verhogen van de vezelinname is een effectieve methode om constipatie te verlichten, een betere stoelgang te ondersteunen en kan bescherming bieden tegen maag- en darmstoornissen.

Agar agar bevat een gel-achtige substantie dat de darmen stimuleert en wordt daarom gebruikt om de darmtransit te bevorderen. Agar agar zorgt voor een vol gevoel en helpt hierdoor ondersteunend bij gewichtsverlies. Agar agar wordt het meest gebruikt bij chronische constipatie.

Waarvoor kan agar agar gebruikt worden

Dosering van agar agar

  • De juiste dosisering van agar agar is afhankelijk van verschillende factoren, zoals aandoening, leeftijd en gezondheid. Er is onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor agar agarte bepalen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van agar agar

  • Agar agar is veilig voor de meeste volwassenen.
  • Als agar agar niet ingenomen wordt met voldoende water, kan het zwellen in de slokdarm of de darm blokkeren. Onmiddellijke medische aandacht is noodzakelijk als pijn op de borst, braken of moeilijkheden met slikken of ademhalen optreedt na het innemen van agar agar.
  • Soms kan agar agar de cholesterol verhogen.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Gelidium amanasii, agar agar, aggar, Japanese/Chinese Isinglass (vislijm), red Algae (rode algen)

Herkomst van agar agar

  • Madagaskar, Mauritius, India, Thailand, Maleisië, Singapore
  • Japan, Filippijnen, Indonesië

Beschrijving van agar agar

Vormt dichte bosjes, is roodachtig, tamelijk stijf en kraakbeenachtig. 10 tot 30 cm hoog, dikte 0,5 tot 2 mm Het bovenste gedeelte meestal met onregelmatige vertakkingen.

Agar agar in de keuken

  • Agar agar is een uitmuntend bindmiddel in gerechten
  • Wordt gegeten als groente en voor het maken van agargelei (vegetarische gelatine)
  • Agar agar wordt vaak rauw gegeten, maar kan ook worden gestoomd of gekookt en gemengd met kruiden voordat het wordt geserveerd

Reacties

    Powered By ConvertKit