Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht L-arginine

L-arginine aminozuur

Geneeskracht van L-arginine

L-arginine is van belang bij het onderhouden van een sterk immuunsysteem en het sterk houden van de lever. L-arginine staat bekend als middel dat veroudering tegengaat, de weefselgroei stimuleert door de toename van het lichaamseigen groeihormoon en de afgifte stimuleert van insuline in de pancreas (alvleesklier).

Het groeihormoon stimuleert de omzetting van glycogeen in glucose en die van vetten in vetzuren. Insuline zorgt ervoor dat glucose wordt opgeslagen als glycogeen in de lever en spieren en stimuleert de opname van vetten en opbouw van (spier)eiwitten. Dit is een reden waarom men denkt dat L-arginine de fysieke prestaties, uithoudingsvermogen en krachtprestaties verbeteren.

L-arginine is nodig voor de endotheelcellen (binnenste bekleding van bloed- en lymfevaten) om genoeg stikstofmonoxide te vormen waardoor de bloedvaten zich verwijden en de bloedcirculatie optimaal blijft. Stikstofmonoxide houdt de bloeddruk onder controle en voorkomt de vorming van stolsels en plaque in de aders.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van L-arginine

L-arginine verbetert het uithoudingsvermogen en verbetert de doorbloeding zodat voedingsstoffen en zuurstof efficiënter en sneller naar spier- en gewrichtweefsels worden gebracht. L-arginine stimuleert de groeihormoonproductie en wordt vaak toegepast ter bevordering van het lichamelijk herstel na intensieve belasting. L-arginine heeft de potentie om de groeihormoonspiegel met minstens 100 % te verhogen bij een lichaam in rust en geeft een toename van de groeihormoonspiegel met maar liefst 300 % tijdens lichaamsbeweging. L-arginine stimuleert de hypofyse om de voorraad groeihormoon in het bloed te lozen. Het groeihormoon wordt 's nachts aangemaakt daarom neem je L-arginine het best in, juist voor het slapen gaan, op nuchtere maag.

L-arginine vermindert ontstekingen en verbetert de algehele gezondheid van het hart en bloedvaten. Doordat arginine de bloedcirculatie verbetert, kan een hartaanval en een beroerte voorkomen worden. Verder verlaagt arginine het cholesterolgehalte en triglyceridengehalte, gaat vernauwing tegen van de beenslagader en vermindert de symptomen van etalagebenen. L-arginine vermindert de symptomen van angina pectoris omdat arginine zorgt voor meer stikstofmonoxide waardoor de bloedvaten zich kunnen verwijden en er minder kans is op bloedstolsels.

L-arginine is een voorloper van stikstofmonoxide, inname van l-arginine doet het stikstofmonoxide-spiegel stijgen in het bloed. Stikstofmonoxide ontspant de wanden van de bloedvaten en verbetert zo de doorbloeding van het hele lichaam, inclusief het zwellichaam in de penis. Het voordeel van arginine voor mannen met cardiovasculaire problemen die samenhangen met een laag stikstofmonoxide-gehalte in het bloed, bestaat uit het verbeteren van zowel de productie als de beweeglijkheid van het sperma, het verminderen van erectiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen.

L-arginine bevordert de synthese van het groeihormoon. Naarmate de leeftijd stijgt, produceert de hypofyse steeds minder groeihormoon. Daardoor wordt de capaciteit om te regenereren (bijvoorbeeld bindweefsel, musculatuur, botweefsel, wondgenezing) steeds minder.

L-arginine versnelt het herstel van doorligwonden bij personen met een ruggenmergletsel. De genezing van de wonden zijn korter bij inname van L-arginine supplementen.

L-arginine stimuleert het vrijkomen van het groeihormoon dat kan leiden tot de verbranding van depot-vet en de vorming van krachtiger spieren.
L-arginine is een uitermate belangrijk aminozuur voor de gezondheid en heeft uiteenlopende functies in het hele lichaam. L-arginine behoort tot de semi-essentiële aminozuren, wat wil zeggen dat het lichaam deze deels zelf kan aanmaken en om te kunnen voorzien in de dagelijkse behoefte deels afhankelijk is van de voeding. L-arginine wordt ingebouwd in eiwitten en kan worden omgezet in andere aminozuren (zoals L-ornithine en L-proline). Daarnaast is L-arginine de enige voorloperstof van stikstofmonoxide (NO), een biochemische signaalstof en voorloperstof van creatine en polyamines. L-arginine vermindert problemen van het hart, vermindert ontstekingen, vermindert symptomen van veroudering, verbetert sportprestaties, verbetert het immuunsysteem, helpt infecties te voorkomen en helpt bij het behandelen van erectiestoornissen en onvruchtbaarheid. L-arginine wordt in het lichaam zelf aangemaakt, maar de hoeveelheid hangt af van leeftijd, ontstekingsniveau, conditie van het hart en bloedvaten, geslacht, kwaliteit van de voeding, een slechte spijsvertering die het metaboliseren van eiwitten moeilijk maakt, oxidatieve stress, roken en genetische factoren.

Waarvoor kan L-arginine gebruikt worden

Dosering van L-arginine

  • Een intensieve kuur bestaat uit dagelijks 2 doses van zo’n 1000-3000 mg L-arginine, aangevuld met L-ornithine (circa 20-25% van de hoeveelheid L-arginine). Het verdient de voorkeur deze aminozuren in te nemen met water.
  • De eerste dosis kort voor een periode van intensieve inspanning en als die er niet zal zijn, een half uur voor een maaltijd. De andere dosis wordt vlak voor het slapen gaan ingenomen, omdat de eerste fase van de slaap gekenmerkt wordt door een hoge vrijgifte van groeihormoon.
  • Na 6 weken gebruik wordt een rustperiode van dezelfde lengte aangeraden, voordat eventueel weer een nieuwe kuur wordt gestart.

Welke voedingsstoffen versterken de werking van L-arginine

De synthese van groeihormoon wordt verder nog gestimuleerd door lichaamsbeweging (aeroob) en vasten en wordt geremd door insuline. Het vermijden van suiker is daarom aan te raden. Er zijn diverse nutriënten die synergistisch kunnen werken op l-arginine:
  • Multi-vitaminen
  • Vitamine C
L-arginine bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van L-arginine

  • Niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het gebruik van L-arnginine en L-ornithine bij nog niet volgroeide personen wordt afgeraden.
  • Andere contra-indicaties zijn: schizofrenie en psychosen.
  • Eventuele sluimerende herpes-infecties, kunnen door het gebruik van L-arginine en L-ornithine weer gaan opspelen. Verder kan er een (reversibele) verdikking en verruwing van de huid optreden. In die gevallen moet met het gebruik van deze aminozuren worden gestopt.
  • Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit