Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is bijziendheid

Bijziend, bijziendheid, oogproblemen, slecht zien, verziend
Bijziendheid (myopie) is een afwijking van het gezichtsveld, die wordt vastgesteld bij personen bij wie het oog te lang is. Dit komt tot uiting door problemen om goed in de verte te zien, terwijl het zicht van dichtbij geen problemen veroorzaakt.

Bijziendheid is een brekingsfout van het oog, de oogbollen zijn te lang en daarom laten de ogen het licht voor het netvlies vallen in plaats van op het netvlies (het deel van het oog waar de beelden worden gevormd), er ontstaan dan problemen om goed in de verte te kunnen zien. Deze afwijking kan perfect worden gecorrigeerd door het dragen van een bril, lenzen en in bepaalde gevallen door een chirurgische ingreep en laser ingreep.

Veel mensen die bijziend zijn, vertonen een verworven broosheid van het netvlies waardoor zij eerder dan anderen kunnen lijden aan cataract of aan oogdruk. Ze moeten daarom regelmatig een oogonderzoek ondergaan.

Kinderen die veel geraffineerde suikers consumeren, hebben een verhoogde insulinespiegel in het bloed. Een teveel aan dit hormoon maakt de oogbal abnormaal lang, zodat de samenhang tussen de groei van de oogbal en de lens verstoord raakt. De lens kan zich hierdoor niet meer genoeg afplatten om een scherp beeld op het netvlies te projecteren. Mensen met overgewicht en suikerziekte hebben ook een verhoogde insulinespiegel. Onder deze mensen komt eveneens vaker bijziendheid voor.
Luteïne (behoort tot de carotenoïden) wordt ingezet om de werking van de ogen te ondersteunen. Met name bij leeftijdsgerelateerde maculadedegeneratie wordt luteïne vaak ingezet. Als onze voeding te weinig carotenoïden bevat, dan kan blauwlicht en UV-licht het netvlies beschadigen. De kwaliteit van macula gaat met het ouder worden achteruit, met als gevolg een verslechtering van het gezichtsvermogen. Luteïne kan het risico op verslechtering van de macula sterk verminderen. Luteïne helpt bij vermoeide ogen, verbetert het gezichtsveld, cataract, diabetische retinopathie en netvliesdegeneratie.
Mogelijke oorzaken
Bijziendheid natuurlijk behandelen
Luteine bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit