Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is andropauze

Andropauze, penopauze, mannelijke menopauze
Andropauze (somatopauze, penopauze) is niet zo bekend bij het grote publiek als de menopauze, andropauze is dan ook de mannelijke menopauze. Het wordt niet altijd erkend, toch krijgen veel mannen ermee te maken.

Een daling van de testosteronspiegel wordt meestal gezien bij mannen vanaf de leeftijd van 40 jaar. Dit loopt ongeveer gelijk met de menopauze bij vrouwen, wanneer oestrogeen en progesteron in de ovaria begint te dalen. Net zo krachtig verandert de mannelijke hormonale verhouding gedurende deze periode. De productie van testosteron door de testikels daalt op precies hetzelfde tijdstip, waarop de hoeveelheid eiwit (SHBG of Sex Hormoon Bindend Globuline) dat testosteron bindt toeneemt. Dit kan de testosteronspiegel enorm laten dalen. Meestal worden de symptomen die hierop volgen bestempeld als een midlife crisis en/of wordt als depressie gediagnoseerd.
Beta sitosterol (plantensterolen) hebben een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. Beta-sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie.

Dopamine en prolactine

Een optimale dopaminespiegel stimuleert de testosteronproductie en stimuleert de afscheiding van groeihormoon. Mogelijk zorgt voldoende dopamine ervoor dat er minder prolactine aanwezig is. Als je chronische hoge prolactine waardes hebt, zal dat onder andere nadelig zijn voor je libido en je testosteronproductie.

Prolactine is een hormoon dat de productie van melk in werking stelt bij zwangere vrouwen, maar de meeste mannen hebben ook last van veel te hoge prolactine waarden. Dopamine en prolactine zij met elkaar verbonden in een negatieve terugkoppeling. Dopamine zorgt voor motivatie om dingen te doen. Het lichaam scheidt dopamine af als beloning voor gedrag. Prolactine remt je weer af.

Testosteron is een belangrijk hormoon voor mannen en speelt een belangrijke rol bij het instand houden van zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid:
  • Verhoogt de energie of houdt ze op peil
  • Gaat vermoeidheid tegen
  • Nodig om het libido te behouden
  • Voor krachtige spieren
  • Houdt huid, bot en spieren gezond
  • Houdt het hart gezond
  • Voorkomt depressie
  • Gaat mentale vermoeidheid tegen
Te weinig testosteron is niet de enige hormonale disbalans die een man ondergaat. Een teveel aan oestradiol in verhouding tot progesteron wordt gevonden in het speeksel gedurende de andropauze, waarvan bekend is dat het in verband wordt gebracht met prostaatziekte, zoals goedaardige prostathypertrofie (BHP) en prostaatkanker.
Beta sitosterol (plantensterolen) hebben een ontstekingsremmende werking. Beta sitosterol heeft een vergelijkbare werking op mannen als isoflavonen op vrouwen. Beta sitosterol is een voorloper van het mannelijk geslachtshormoon testosteron, wordt in de lever met een paar eenvoudige kunstgrepen omgezet in de lichaamseigen versie.
Andropauze natuurlijk behandelen
Beta sitosterol bij bol.com
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit