Doorgaan naar hoofdcontent

Vinpocetine

Vinpocetine
Vinca minor, vinpocetine, vincamine, wilde palm, palmbloempje, maagdenkruid, common periwinkle

Geneeskracht van vinpocetine

Het bovengrondse gedeelte van maagdenpalm bevat de inhoudsstof vincamine, dat door een bepaald proces omgezet kan worden in vinpocetine. Vinpocetine verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen, waardoor de doorbloeding en ook het denkvermogen en het geheugen toenemen. Door de verbeterde doorbloeding krijgen hersencellen meer zuurstof en glucose aangeboden, waardoor de signaalprocessen zich beter voltrekken.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van vinpocetine

Vinpocetine verwijdt de hersenbloedvaten, verhoogt de hersendoorbloeding, verbetert de functie van de hersencellen, verbetert de werking van de neurotransmitters, vermindert samenklontering en samenkleven van bloedplaatjes en werkt bloedverdunnend.

Vinpocetine kan preventief ingezet worden om de kans op ischemische beroerte (herseninfarct) te verkleinen, dit is het type beroerte dat ontstaat wanneer de bloedtoevoer in de hersenen wordt onderbroken, waardoor hersencellen (neuronen) afsterven omdat ze geen zuurstof krijgen. Vinpocetine gaat de gevolgen van verminderde doorbloeding van de hersenen tegen zoals: concentratiestoornissen, geheugenzwakte, verminderde alertheid en verminderd denkvermogen. Vinpocetine kan helpen bij de ziekte van Alzheimer en andere aandoeningen die te maken hebben met het geheugen en de vaardigheden op het gebied van informatieverwerking naarmate mensen ouder worden.

Vinpocetine verbetert de ogen door de bloedtoevoer naar de hersenen te verbeteren en wordt ingezet bij mensen die constant een fluittoon horen (tinnitus). Vermoedelijk is ook het gehoororgaan gevoelig voor de verbeterde bloeddoorstroming door vinpocetine.
Vinpocetine ondersteunt de hersenstofwisseling door het verhogen van de hersensynthese van ATP ( in de celstofwisseling vervult het een sleutelrol als drager van chemische energie), verbetert de hersenstofwisseling door de zuurstoftoevoer te verbeteren en het moduleren van de afgifte van neurotransmitters in gebieden die geassocieerd worden met het geheugen.

Waarvoor kan vinpocetine gebruikt worden

Dosering van vinpocetine

  • Vinpocetine uit maagdenpalm gestandaardiseerd op 10 mg: tussen de 10 en 25 mg per dag.

Bijwerkingen en waarschuwingen vinpocetine

  • Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding
  • Vanwege het bloedverdunnend effect, niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep en niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer)
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

Unknown zei…
Beste, ik lees dat er "supplementen" verkocht worden op basis van vincamine? De inhoudsstof van Maagdenpalm.
In Nederland is het verboden. Dit is een alkaloide stof die gevaarlijk kan zijn. In de natuurgeneeskunde wordt die niet meer toegestaan zonder verdunning. Het toegestane gebruik is in een hoge D1 verdunning. Het is raadzaam om dit te vermelden.
Met vriendelijke groet,
Ludmila Kucharova
    Powered By ConvertKit