Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht glucomannan (konjac)

Glucomannan, Amorphophallus konjac, konjak
Glucomannan, Amorphophallus konjac, konjak

Geneeskracht van glucomannan

Glucomannan (konjac) is een oplosbare vezel die wordt gewonnen uit de wortelknol van konjac, deze vezel kan in de maag en darmen in volume enorm toenemen door de absorptie van vocht waardoor het hongergevoel afneemt. Glucomannan werkt verzadigend in de maag, vermindert de opname van eiwitten en vetten in de darmen en kan de absorptie van suiker en cholesterol in de darmen vertragen waardoor het suiker- en cholesterolgehalte onder controle wordt gehouden.

Glucomannan kan door de darmbacteriën omgezet worden in boterzuur (boterzuur is noodzakelijk voor gezonde darmen), dat ervoor kan zorgen dat er in het lichaam minder vet wordt aangemaakt en beschermd de darmwand.

Glucomannaan kan werken in de maag en darmen door het absorberen van water om een omvangrijke vezel te vormen die verstopping behandelt. Het kan ook de absorptie van suiker en cholesterol uit de darm vertragen, waardoor de suikerspiegel bij diabetes onder controle wordt gehouden en het cholesterolgehalte wordt verlaagd.

Glucomannan bezit onverteerbare vezels en werkt daardoor als een prebiotica, wat een gezonde darmflora bevordert.

In voedingsmiddelen wordt glucomannaan gebruikt als verdikkingsmiddel of geleermiddel.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van glucomannan

Glucomannan bevat onoplosbare vezels die ervoor zorgen dat het door de wateropname in volume toeneemt in de darmen, waardoor het hongergevoel afneemt.

Glucomannan zorgt ervoor dat de absorptie van cholesterol in de darmen afneemt, waardoor de bloedwaardes verbeteren.

Glucomannan heeft als een niet-resorbeerbaar voedingsvezel een laxerend effect en wordt beschouwd als een bulkvormend laxeermiddel, wat betekent dat glucomannan de ontlasting bevordert die gemakkelijker door de dikke darm gaat en ervoor zorgt dat de ontlasting zachter wordt.

Glucomannan vertraagt de natuurlijke lediging van de maag, wat leidt tot een meer geleidelijke suikeropname en een lagere bloedsuikerspiegel na de maaltijd.
Glucomannan (konjac) bevat vezelrijke voedingsstoffen. Vezels verbeteren het darmmilieu, helpen om winderigheid en een opgeblazen gevoel te voorkomen en helpen om verstopping van de stoelgang te voorkomen. Glucomannan helpt gifstoffen in de maag, de dunne darm en de dikke darm op te nemen, hierdoor ondersteunt glucomannan de ontgifting. Vezels hebben tal van voordelen voor de gezondheid en geven onder anderen een vol gevoel, waardoor vezels ondersteuning bieden bij het afvallen.

Waarvoor kan gucomannan gebruikt worden

Dosering van glucomannan

  • Glucomannan is alleen effectief wanneer dit 15 tot 60 minuten voor de maaltijd wordt ingenomen. Deze vezel kan door water opzwellen en 50 x zwaarder gaan wegen. Het is aan te raden om na de inname van glucomannan 1 tot 2 glazen water te drinken
  • 3 x per dag 1 gram glucomannan innemen gecombineerd met 5 gram psyllium, een half uur voor een maaltijd
  • Diabetes type 2 (met een hoog cholesterolgehalte): 3,6 tot 10,6 gram glucomannaan per dag
Glucomannan (konjac) bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van glucomannan

  • Geen nevenwerkingen bij de aangegeven dosis
  • Er moet uiteraard gezorgd worden voor voldoende vocht inname
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten
    Powered By ConvertKit