Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht toverhazelaar

Hamamelis virginiana, virginische toverhazelaar, Amerikaanse toverhazelaar, toverstruik, knalhazelaar, heksenhazelaar, witch hazel

Geneeskracht van Amerikaanse toverhazelaar

De bladeren, schors en jonge twijgen van de toverhazelaar (hamamelis) bevatten tannines en hebben adstringerend (samentrekkende) eigenschappen, dat nuttig kan zijn om bloeding of vochtafscheiding van huid of slijmvlies tegen te gaan, hierdoor heeft het de potentie om ziektekiemen te bestrijden die zich in de poriën van de huid kunnen nestelen.

Toverhazelaar is rijk aan polyfenolen, proanthocyanidines met antivirale werking, hydrolyseerbare tannines (galloylaatsuikers) en methylgalaat.

Door de sterke antioxidante en samentrekkende eigenschappen staat Amerikaanse toverhazelaar bekend om zijn huidverzorgende eigenschappen zoals het verminderen van acne, rimpels, huidontstekingen en cellulaire schade die kan leiden tot huidkanker.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Amerikaanse toverhazelaar

Toverhazelaar (hamamelis) aanbrengen op een acnegevoelige huid vertraagt de groei van bacteriën en vermindert ontstekingen, roodheid, vettigheid en bloedingen. Toverhazelaar verkleint de poriën en helpt overtollige olieproductie (het zweten) van mee-eters en hierdoor de ontwikkeling van mee-eters tegen te gaan. Toverhazelaar vermindert de ernst van onzuiverheden die zich onder de huid vormen en mee-eters die door gedroogde talgophopingen in de poriën kunnen ontstaan.

Toverhazelaar vermindert de pijn en ontstekingen bij aambeien en is nuttig voor het verlichten van jeuk, irritatie, bloedingen en een branderig gevoel bij aambeien.

Toverhazelaar vermindert de doorlaatbaarheid van de haarvaten, hierdoor een uitstekend middel bij builen, blauwe plekken, verstuikingen en kneuzingen.

Veel insectenwerende middelen en middelen die gebruikt worden bij insectenbeten bevatten toverhazelaar. Toverhazelaar vermindert irritatie, zwelling en jeuk bij insectenbeten.

Waarvoor kan Amerikaanse toverhazelaar gebruikt worden

Dosering van Amerikaanse toverhazelaar

  • Bij voorkeur wordt toverhazelaar uitwendig gebruikt, hoeveel keer per dag is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Toverhazelaar 1 x tot zelfs 6 x per dag aanbrengen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van Amerikaanse toverhazelaar

  • Met het oog op het hoge looistofgehalte van de toverhazelaar, raden deskundigen excessieve inname van de plant af. Toverhazelaar inwendig toepassen tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt ontraden.
  • Gevoelige personen kunnen maagklachten optreden na inname van Hamamelis bladproducten. Hoewel de etherische oliën het bestanddeel safrole bevat (mogelijk verdacht als carcinogeen), achten deskundigen de concentratie te klein om gebruik van Hamamelis te ontraden.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Hamamelis virginiana, virginische toverhazelaar, Amerikaanse toverhazelaar, toverstruik, knalhazelaar, heksenhazelaar, witch hazel

Herkomst van Amerikaanse toverhazelaar

Noordoosten en zuidoosten van Noord-Amerika

Beschrijving Amerikaanse toverhazelaar

Deze kleine boom of hoge struik heeft vaak meerdere stammen en wordt meestal 3 tot 10 meter hoog. De grote, scheef staande takken vormen een onregelmatige, open kroon. De bloemen van de toverhazelaar zijn uniek. De geurige, gele bloemen met riemachtige, verfrommelde bloemblaadjes verschijnen in de herfst en blijven enige tijd nadat de bladeren zijn gevallen. Slagroene, bladverliezende bladeren behouden een rijke consistentie in de herfst wanneer ze schitterend goud worden. Schors is glad en grijs.

Waar wordt Amerikaanse toverhazelaar voor gebruikt

De gevorkte takken van de hazelaar werd vroeger gebruikt om als wichelroedes te gebruiken

Reacties

    Powered By ConvertKit