Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht blauwe bosbes

Blauwe bosbessen, Vaccinium myrtillus, bosbes, blauwbes, kraakbes, bilberry
Blauwe bosbes, Vaccinium myrtillus, bosbes, blauwbes, kraakbes, bilberry

Geneeskracht van blauwe bosbes

Blauwe bosbessen hebben een rijke voedingssamenstelling: eiwitten, water, voedingsvezels, koolhydraten, vitamine A, vitamine C, thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, foliumzuur, pantotheenzuur en betacaroteen.

Het mineraalgehalte van blauw bosbes bestaat uit calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, koper, mangaan, selenium en chroom.

De belangrijkste bio-actieve stoffen van blauwe bosbes zijn de krachtige anthocyanosides en luteïne. Anthocyanosides zijn polyfenolische componenten die de bessen een blauw/zwarte kleur geven.

Anthocyanosides zijn zowel actieve antioxidanten als ijzerchelatoren, deze gaan een bindingsproces aan met gifstoffen en kunnen hierdoor helpen bij het verwijderen van zware metalen in het lichaam.

Luteïne komt voor in de gele vlek van het netvlies. In het midden aan de binnenkant van het oog bevindt zich de gele vlek en daarmee zien we de wereld het scherpst. De gele vlek krijgt te maken met een geconcentreerde hoeveelheid zonlicht, wat hoge eisen stelt aan de antioxidantcapaciteit in dit gebied. Luteïne beschermt het oog tegen vrije radicalen en functioneert als een inwendige zonnebril, waardoor luteïne de ogen beschermd tegen blauw- en UV-licht, zodat het gezichsvermogen minder snel achteruit gaat.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van blauwe bosbes

Luteïne in blauwe bosbes verbetert de doorbloeding in de ogen. Blauwe bosbes blijkt de luteïnespiegel in het netvlies te verhogen. Op deze manier gaat de gezondheid van het oog er waarschijnlijk flink op vooruit. Luteïne werkt in het netvlies als antioxidant en absorbeert de schadelijke blauwe stralen uit het zonlicht.

Blauwe bosbessen versterken de vaatwanden, verbeteren de (micro)bloedcirculatie en helpen bij doorbloedingsstoornissen.

Blauwe bosbes bevordert de stoelgang, verbetert de darmflora en kan daardoor helpen tegen diarree.
Blauwe bosbessen bevatten veel anthocyanines, dat zijn antioxidanten die vaak worden aangewend om het verstandelijk vermogen te verbeteren. Verder hebben blauwe bosbessen een zeer hoog gehalte aan vitamine C, vitamine A, vitamine B, verschillende mineralen en sporenelementen zoals ijzer en magnesium. Door dit ongewone gehalte aan vitamines, mineralen en spoorelementen werken blauwe bessen bloedzuiverend, antidiabetisch, helpen ze tegen diarree en nachtblindheid.

Waarvoor kan blauwe bosbes gebruikt worden

Dosering van blauwe bosbes

  • Een dosis van 2 x daags 160 mg tot 200 mg extract van blauwe bosbes.
Blauwe bosbessen bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van blauwe bosbes

Bes

  • Door het bloedverdunnend effect bosbessenextract niet innemen de laatste 14 dagen voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep.
  • Niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit