Doorgaan naar hoofdcontent

Anijs

Steranijs, Pimpinella anisum, groene anijs, windzaad, anies, nieszaad, wilde pimpernel, anise

Geneeskracht van anijs

Het zaad van anijs en minder vaak de wortel en het blad, worden gebruikt.

Anijs bevat inhoudsstoffen die oestrogeenachtige effecten kunnen hebben en inhoudsstoffen die kunnen fungeren als insecticiden.

Anijs kan toegepast worden bij maag- en darmklachten, bronchitis en keelontsteking.

Inhoudsstoffen van anijs

Linalool

  • Is een acyclisch monoterpeen-alcohol en heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

Vitamine C

  • Naast een hoog gehalte aan antioxidanten, ondersteunt vitamine C de gezondheid van het immuunsysteem en beschermt het tegen infecties en ziekten.

Shikiminezuur

  • Heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en shikiminezuur wordt gebruikt als grondstof voor griepmedicijnen.

Anethol

  • Is een fyto-oestrogeen.
Anijsvruchten hebben een verfrissende, pittige kruidig-zoete smaak en zijn aangenaam aromatisch. De etherische olie is een uitstekende smaakmaker, in dranken, zoete gerechten, snoep en kauwgom.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van anijs

Anijs heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en kan bescherming bieden tegen schadelijke bacteriestammen. Shikiminezuur gecombineerd met quercetine zijn samen instaat om de productie van immuniteitscellen aanzienlijk te verhogen.

Waarvoor kan anijs gebruikt worden

Dosering van anijs

  • De juiste dosis voor anijs is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor anijs vast te stellen.

Bijwerkingen en waarschuwingen van anijs

  • Gebruik de Chinese anijs en niet de Japanse anijs, die giftig is!
  • Soms zijn er allergische reacties van de huid, de luchtwegen of het maag- darmkanaal.
  • Er is onvoldoende bewijs om de veiligheid van anijs te garanderen bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.
  • Niet gebruiken bij bekende allergie.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Pimpinella anisum, groene anijs, windzaad, anies, nieszaad, wilde pimpernel, anise, star anise

Herkomst anijs

  • Middellandse Zeegebied
  • West-Azië

Beschrijving anijs

Anijs wordt ongeveer 50 cm hoog. De onderste bladeren zijn ongedeeld, maar naar boven toe worden de bladeren fijner gevind. Anijs heeft witte bloemschermen en grauwgroene, peervormige splitvruchten (twee per vruchtje).

Waar wordt anijs voor gebruikt

Anijs wordt als aromatiserend kruid gebruikt in de keuken en in alcoholische dranken. Traditioneel is het trekken van anijs in melk, dat zeer geurige (maar niet zoete) anijsmelk geeft. Anijsblokjes worden bereid van suiker met anijsolie.

Reacties

    Powered By ConvertKit