Doorgaan naar hoofdcontent

Brandnetel

Brandnetel, Urtica dioica, netel, netelkruid, nestel, nietsel

Geneeskracht van brandnetel

Brandnetelbladeren bevatten de inhoudstoffen aminen, flavonol glycosiden, fenolische zuren, scopoletine, b-sitosterol en tannines.

Brandnetelwortels bevatten de inhoudsstoffen polysacchariden, lectine, fenolen, sterolen en glycosiden.

Brandnetel is rijk aan diverse mineralen zoals ijzer, calcium, chroom, koper, chloor, magnesium, kalium, mangaan, fosfor, selenium, silicium, natrium, zwavel en zink.

Gekookt kunnen de jonge brandnetelbladeren gegeten worden als groenten. Brandnetelbladeren kunnen ook worden gebruikt in thee of sap. Brandnetelextract wordt gebruikt als ingrediënt in haarproducten en huidproducten.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van brandnetel

Brandnetel werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en anti-reumatisch bij artrose en artritis. Zowel inwendig als uitwendig gebruik van een brandnetel extract kan de symptomen van pijn bij artritis verminderen. Brandnetel heeft pijnstillende effecten en kan de dosis van pijnstillers verminderen.

Waarvoor kan brandnetel gebruikt worden

Dosering van brandnetel

  • Brandnetel extract tussen de 300 mg tot 1200 mg verdeelt over de dag.

Bijwerkingen en waarschuwingen van brandnetel

  • Bereidingen uit brandnetelblad of brandnetelwortel kunnen maag-darmklachten of allergische huiduitslag veroorzaken.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Synoniemen

Brandnetel, Urtica dioica, netel, netelkruid, nestel, nietsel, stinging nettle

Herkomst van brandnetel

  • Europa
  • Siberiė

Beschrijving van brandnetel

Brandnetel heeft brandharen aan de stengel en aan de onderzijde van het blad. Door aanraking breken de toppen van de brandharen af waardoor gif wordt afgescheiden. Het gifif bestaat uit mierenzuur en acetylcholine, dat de bloedvaatjes openhoudt en blaren, branderige plekken en jeuk op de huid veroorzaakt. De bovengrondse delen van brandnetel zijn rijk aan ijzer, vitamine A en C, en mineralen. De grote brandnetel (Urtica dioica) kan wel 2,5m hoog worden en heeft een kruipende wortelstok.

Brandnetel in de keuken

  • De topjes en jonge scheuten van de brandnetel kunnen als een soort spinazie gegeten worden. De lange stengels smaken het beste in het voorjaar. Zeer jonge stengels zijn heerlijk als sla. Als je ze met blote handen wilt plukken, kun je dat het beste doen door ze aan de onderkant vast te pakken
  • Om de brandhaartjes voor (bijna) vers gebruik onschadelijk te maken, is het voldoende om de brandnetel kort in kokend water onder te dompelen. Je kunt de stengels ook boven een vuurtje houden, zodra ze een beetje slap worden, zijn de bladeren eetbaar
  • De wortels en bladeren van de brandnetel kunnen gekookt als groente worden gegeten of in een soep worden verwerkt.

Reacties

    Powered By ConvertKit