Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht paardenkastanje

Paardenkastanje, paardekastanje, Aesculus hippocastanum
Aesculus hippocastanum, witte paardenkastanje, wilde kastanje, dolle kastanje, galnoten, horse chestnut

Geneeskracht van paardenkastanje

Paardenkastanje bevat een mengsel van saponinen (8-28%) waaronder 14% aescine (escine), dat de eigenschappen bezit om lichaamseigen productie van ontstekingsstoffen te remmen, beschermd de vaatwanden, verbetert de bloedstroming zodat het vasthouden van water (oedeem) vermeden wordt. Vermindert de omvang van oedeem in de voeten en onderbenen vermindert symptomen van vermoeidheid, pijn, spanning en/of jeuk in de voeten en onderbenen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van paardenkastanje

Paardenkastanje stabiliseert de haarvatwand, vermindert de doorlaatbaarheid van haarvaten, bevordert de bloedsomloop, versterkt de samentrekking van de aders, vermindert zwelling en ontsteking van de aderen, vermindert ophoping van vocht in ledematen en van bekkenorganen. Paardenkastanje vermindert vorming van oedeem bij overdruk in de aderen en zorgt daarnaast voor vermindering van pijn, zwaarte gevoel en kramp of jeuk in de benen. Paardenkastanje werkt tegen nachtelijke spierkrampen zoals kuitkrampen.
Paardenkastanje is het best alleen te gebruiken in een gestandaardiseerd preparaat, omdat rauwe kastanjes giftige inhoudsstoffen bevatten: esculine en fraxine. Paardenkastanje bevat saponinen, waarvan de belangrijkste aescine (escine), dat een ontstekingsremmende werking heeft.

Waarvoor kan paardekastanje gebruikt worden

Dosering van paardenkastanje

  • Verdeeld over de dag: 50 tot 150 mg aescine (stof uit kastanje).
Paardenkastanje bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen paardenkastanje

  • Paardekastanjes zijn niet eetbaar voor de mens, er zijn meldingen van vergiftigingen met zelfs de dood tot gevolg bij jonge kinderen. Na het eten ervan kunnen braken, diarree, hevige dorst, rode gelaatskleur, onrust en angst optreden; bij grote hoeveelheden zelfs, bewustzijnsstoornissen, slaperigheid en ademhalingsverlamming.
  • Door de hydrolyseerbare looistoffen, is het in theorie best paardekastanje-preparaten niet constant te gebruiken.
  • Tijdens de zwangerschap best enkel op voorschrift gebruiken.
  • Ook tijdens het zogen enkel op medisch voorschrift gebruiken.
  • Niet innemen bij slechte leverfunctie.
  • Niet geven aan kinderen onder de 12 jaar.
  • Niet geven bij LED (lupus erythematosus dissemenatus).
  • Niet geven bij gekende allergie aan planten van de hippocastanaceae-familie.
  • Vanwege het parasysmpaticomimetisch effect best niet geven bij astma, hyperthyreoïdie (overdreven schildklierfunctie), coronaire insufficiëntie (slechte doorbloeding kransslagaders, maagulcera (maagzweren.
  • Vanwege het bloedverdunnend effect: niet gebruiken de laatste 14 dagen (zeker de laatste 36 uur) voor een chirirgische of tandheelkundige ingreep; niet geven aan personen met een actieve bloeding (bijvoorbeeld: een bloedende maagzweer).
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

Reacties

    Powered By ConvertKit