Doorgaan naar hoofdcontent

Geneeskracht calendula

Calendula officinalis, goudsbloem, tuingoudsbloem, pot marigold
Calendula officinalis, goudsbloem, tuingoudsbloem, pot marigold

Geneeskracht van calendula

De oranje-gele bloemblaadjes bevatten hoge gehaltes aan antioxidanten in de vorm van carotenoïden en flavonoïden. Calendula bevat zowel luteïne als beta-caroteen, dat door het lichaam wordt geabsorbeerd en omgezet in vitamine A. Het bevat ook vetzuren, waarvan kalendinezuur en linolzuur en is rijk aan zuurstofrijke oliën zoals monoterpenen en sesquiterpenen.

Goudsbloem kan zowel uitwendig als inwendig toegepast worden bij een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. Goudsbloem bevat een krachtige antioxidante werking en is werkzaam tegen infecties. Goudsbloem (calendula) zalf ondersteund bij het terug aangroeien van nieuw weefsel bij huidbeschadigingen en daardoor uitwendig ingezet kan worden bij huid- en slijmvliesontstekingen en ter bevordering van het genezingsproces bij wonden.

De gele tot diep oranje bloemen geven een licht honingaroma af en zijn eetbaar, ze smaken een beetje kruidig en bitter in de mond. De bloemblaadjes worden vaak gebruikt in salades of worden toegevoegd aan gerechten zoals soepen en stoofschotels.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van calendula

Goudsbloem vermindert ontstekingen en versnelt het herstel van wonden door de groei te stimuleren van nieuwe huid en bevordert de productie van collageen.

Goudsbloem werkt ontsmettend, antibacterieel, antiviraal, gistwerend en schimmelwerend.
De prachtige kleuren van de goudsbloem (calendula) komen van krachtige flavonoïden die zowel inwendig als uitwendig kunnen beschermen en genezen, zoals het verminderen van ontstekingen.

Waarvoor kan calendula gebruikt worden

Dosering van calendula

  • De juiste dosis voor calendula is afhankelijk van leeftijd en gezondheid. Momenteel is er onvoldoende wetenschappelijke informatie om een geschikte dosering voor calendula vast te stellen.
Calendula zalf bij bol.com

Bijwerkingen en waarschuwingen van calendula

  • Gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding wordt ontraden. Er zijn aanwijzingen dat toepassing van goudsbloemextracten de menstruatiecyclus kan beïnvloeden; de literatuur noemt tevens een stimulerende werking op de baarmoedercontracties
  • Daar Calendula behoort tot de familie der composieten, kunnen bij gevoelige personen voor deze plantenfamilie overgevoeligheidsreacties optreden ten gevolge van het gebruik van goudsbloemproducten.
Voedingssupplementen

Index

Aandoeningen
Supplementen en extracten

    Reacties

      Powered By ConvertKit