Doorgaan naar hoofdcontent

Homeopathie

Homeopathische geneeskunde is ontwikkeld uit het basisprincipe van 4 niveaus:
  1. De mentale gedachte
  2. De gedachte
  3. Het plan
  4. De uiteindelijke creatie
Het spreekt vanzelf dat een verstoring of fout makkelijker te herstellen is op de eerste 3 stappen dan op het vierde niveau. Een fout is in de verbeelding of de gedachte sneller verbeterd dan op papier en nog sneller dan in stof. Hetzelfde gebeurt met homeopathie in hoge potenties, ze kunnen ingrijpen op het mentale vlak, omdat de gebruikte middelen van hetzelfde trillingsniveau zijn. Als ze de verstoring, die we ziekte noemen en die zich uitdrukt door haar symptomen, kunnen opvangen op het hogere niveau, dan zet de storing zich niet verder door tot in de weefsels of de beenderen van de mens.

Hoe werkt het juist?
Een bepaalde plant, mineraal of een dierlijke stof wordt verpulverd en op alcohol gezet. Men neemt 1 deel daarvan en vermengt het met een aantal delen zuivere alcohol en schudt het geheel krachtig, waardoor het gedynamiseerd wordt. Daarna wordt weer 1 deel met een nieuw aantal delen alcohol gemengd en geschud. Deze werkwijze wordt nog een aantal keren herhaald, naar gelang de gewenste potentie. Er blijft scheikundig gezien geen spoor over van de plant of mineraal. Wat nog wel degelijk aanwezig is, is de energie, de kern van het wezen van de plant. Deze energie kan inwerken op de hoogste energievorm. Zo doen we dat eigenlijk ook met atoomenergie, we dringen door tot de kern van een bepaalde stof om energie te verkrijgen, wat uiteindelijk oneindig meer energie oplevert dan bijvoorbeeld steenkool.

Homeopathie is alleen maar diepwerkend en blijvend, als er ingegrepen wordt op het hoogste vlak, het mentale of astrale. Bovendien kan men in de individuele gevallen de juiste constitutie van een patiënt als geheel slechts bepalen na een grondige ondervraging van 1 tot 2 uur. Het is begrijpelijk dat een dergelijke inspanning zowel voor de arts als de patiënt niet eenvoudig is. Maar eens men een richtwijzer gevonden heeft, kan men de echte oorzaak van de verstoring aanpakken. De verstoring aanpakken betekent in de homeopathie, de ziekte die zich uitdrukt door middel van symptomen, definitief verdrijven door een middel te geven, dat bij gezonde mensen dezelfde symptomen teweegbrengt als de ziekte nu vertoont.

Homeo betekent gelijksoortig, daardoor wordt het levenslichaam aangezet tot reactie en drijft meteen de ziekte of verstoring in de kortst mogelijke tijd uit. Geneesmiddelen die beginnen met anti, zoals antibiotica, antidepressiva en middelen die bestrijden of remmen, zoals ontstekingsremmers en pijnbestrijding, zijn tegengesteld ten opzichte van die betreffende ziekte en de symptomen ervan wordt genoemd (allopathie). Vanzelf verdwijnen dan ook de symptomen van de ziekte, zoals zweren, koorts, pijn, vervormingen. Het zijn niet de zweren die aangepakt moeten worden, maar de oorzaak van de ziekte die de koorts oproept. Het is niet de vervorming die door ingrepen gecorrigeerd wordt, maar de oorzaak van de vervorming, zodat het lichaam zelf de vervorming weer recht kan zetten, indien dat nog mogelijk is. Koorts is trouwens een verhoging van de temperatuur van het lichaam, een mobilisatie van de verdedigingsmechanismen, zodat de giften sneller uitgedreven worden. Hier zien we meteen dat bij homeopathie de ziekte wordt beschouwd als een teken van gezondheid. De ziektesymptomen zijn immers een teken dat het lichaam reageert om een verstoring kwijt te raken. Als we herhaaldelijk bepaalde giften in ons lichaam opstapelen door verkeerde voeding, een verkeerde levenswijze, ontstaat er stress en treft een gezond lichaam maatregelen om de zaak te reinigen.

Deze pogingen zijn heel klassiek: verkoudheid, griep, buikloop, transpiratie, zweren,... 
Als we nu deze pogingen van het lichaam verkeerd begrijpen en ze te lijf gaan met allerhande medicijnen zoals neusdruppels, deodorants, zalfjes, blijft de rommel in ons lichaam zitten. Iedere keer als we zo'n poging van het lichaam in de kiem smoren, kruipt de kwaal dieper en dieper en neemt het gevaar toe dat nieren en lever de zaak niet meer aankunnen. Uiteindelijk eindigt het dan met cysten, gezwellen, reuma, artrose, met aandoeningen die zich in onze weefsels of beenderstelsel vastzetten en er onherstelbare letsels veroorzaken. Soms komt er dan nog een laatste uitbarsting, die fataal kan zijn voor ons lichaam. Daarom is het zo van belang om enig begrip op te brengen voor ons perfect georganiseerde lichaam en dit opnieuw te gaan bekijken als een voertuig voor de geest, dat al met al toch het meest voor ons betekent.

Homeopathie index (materia medica)

Zie ook:
Biochemische zouten (info)
Biochemische zouten (vervolg)
Homeopathie waarom?
Kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde versus geneesmiddelen
Potenties (in de homeopathie)
Voedingssupplementen
Voedingssupplementen studie
Voedingssupplementen waarom?